Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Cristian Pomohaci, printre artiștii invitați la Nedeia din Covasna
Nunta tradițională, stâna, dar și șezătoarea vor fi nelipsite de la sărbătoarea din acest an
Celebra sărbătoare din orașul Covasna, Sântilia – Nedeia Mocănească a Voineștenilor revine în Valea Zânelor la sfârșitul acestei săptămâni, în 20 și 21 iulie. Valea Zânelor din Voineștii Covasnei își va întâmpina oaspeții în weekendul care urmează cu surprize și invitați de onoare, printre care Tudor Limbean, Ilie și Giulia Medrea, Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Maria Butilă și Virginia Irimuș.
În weekendul care urmează, Poiana Nedeii din Valea Zânelor va îmbrăca din nou straie de sărbătoare. Astfel, publicul iubitor de tradiție românească va avea parte de două zile de evenimente și tradiții păstorești și de nuntă.
Sâmbătă, 20 iunie, începând cu ora 14:00 se va desfășura șezătoarea tradițională cu făcutul de flori, informează organizatorii. De asemenea, mai multe formații locale sau din țară vor încânta publicul în cele două zile. Pe scenă vor urca soliștii Alexandra Bârlă și Alexandru Baciu din Covasna, Grupul folcloric Răzeșii din Tupilați, Neamț, Corul bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, dar și Ansamblul Junii Săceleni din Săcele.
Printre invitații speciali ai ediției de numără Tudor Limbean, Ilie și Giulia Medrea, Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Maria Butilă , Virginia Irimuș și Cristian Pomohaci.
Duminică, atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de zeci de artiști care vor susține concerte și spectacole de dans folcloric – soliștii Ana Sandulea, Alina Oană și Tudor Mircea din Covasna, Ansamblul Românașul, Ansamblul Junii Covăsneni, Grupul de fluierași Mugurașii, Grupul Vocal Piatra Mare din Dobârlău, Corul Bărbătesc din Voinești și Ansamblul Cununa de pe Someș din Bistrița.
Ca și la edițiile anterioare ale Sântiliei Voineștenilor, meșterii populari își vor prezenta meșteșugurile, oierii vor arăta publicului cum se face cașul, cu lapte muls „în direct”, iar spectatorii vor putea gusta din produse tradiționale păstorești.
Vicepreședintele Asociației Cultural–Creștine „Justinian Teculescu” din Covasna, Flavia Elena Lungu a anunțat că anul acesta în Poiana Nedeii a fost amplasată o stână tradițională în tot sensul cuvântului, aceasta întruchipând noutatea sărbătorii.
Evenimentul va include și nelipsitul ritual de nuntă specific zonei care atrage an de an sute de curioși, printre care localncii, dar și mulți turiști. Acesta va cuprinde mai multe secvențe, cum ar fi împodobirea porţilor cu brazi şi ştergare tradiţionale, cerutul miresei, bărbieritul mirelui, hora miresei, ruperea colacului, descălţatul naşilor, trânta voinicilor şi ridicatul bolovanului.
În edițiile precedente, organizatorii precizau că această sărbătoare era dedicată ciobanilor care coborau de la munte pentru câteva zile ca să își aleagă nevestele. Conform tradiției, pețitorul îi oferea fetei alese o păpușă de caș, iar ea, ca răspuns, îi oferea un fir de busuioc. Ritualul continua cu o horă unde se dansa Sântilia. Petrecerea se încheia abia după câteva zile. Ulterior, ciobanii se întorceau la munte, iar când reveneau în sat făceau nunta cu fata aleasă.
Sărbătoarea s-a desfășurat sub denumirea de „Sântilie“ până în anul 1974, după care a devenit „Nedeia Mocănească”. Evenimentul are loc în fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie.
Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor este organizată de Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna și a diferiți agenți economici din zonă.