LIFESTYLE 6 ianuarie 2016

Măsură inedită în Norvegia: cei născuţi după acest an nu mai au voie să fumeze

de Covasna Media | 651 vizualizări

În încercarea de a elimina fumatul până în anul 2035, Asociaţia Medicală Norvegiană susţine interzicerea vân­zării de produse fabricate din tutun către cetăţenii născuţi după anul 2000. Demersul este realizat în special pe lângă guvernul de la Oslo.

Specialiştii norvegieni susţin că accesul la produsele din tutun nu reprezintă un drept fundamental al omului. „Ştim cu siguranţă că fumatul va fi interzis până în anul 2035. Măsura pe care o susţinem acum este doar o etapă în cadrul acestui demers. Tinerii nu ar trebui să-şi înceapă viaţa fumând”, a declarat Marit Hermansen, preşedinta Asociaţiei Medicale Norvegiene.

Scopul proiectului este de a opri vânzarea de produse din tutun către tinerii care au împlinit 18 ani (vârsta legală la care cetăţenii Norvegiei pot achiziţiona astfel de bunuri). Dat fiind faptul că a fost ales anul 2000 ca dată limită, măsura va intra în vigoare de-abia în 2018.

Conform unor statistici, în anul 2013 peste 32% dintre norvegieni erau fumători. Procentul este mai redus faţă de cel din anul 2008, care a fost de 36%.

otodată, se cunoaşte faptul că 7% dintre tinerii norvegieni au declarat că fumează zilnic.

În momentul de faţă, intenţiile Asociaţiei Medicale Norvegiene nu sunt susţinute de membrii conducerii politice a regatului. Partide cum sunt cel Conservator, cel Laburist sau cel Creştin-Democrat, consideră ideea ca fiind nerealizabilă.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.