LIFESTYLE 8 iunie 2016

Mașini cu descarcerare automată

de Covasna Media | 613 vizualizări

O companie din Polonia lucrează la un sistem de siguranţă auto care le poate salva viaţa pasagerilor după un accident şi poate uşura munca echipelor de descarcerare. Explozibili asemănători cu cei din airbaguri reuşesc să deschidă chiar şi uşile blocate de impact. Într-un fel sistemul pare inspirat de mecanismele de siguranţă ale avioanelor de vânătoare, cu dife­renţa că scaunul şoferului nu este catapultat din maşină.

Polonezii de la Nowak Innovations vor ca fiecare maşină să aibă propriul sistem de descarcerare. Mecanismul se bazează pe două rânduri de explozibili. Unul taie centura de siguranţă. Celălalt activează o tijă care deschide forţat uşa. Autorităţile din Polonia testează deja sistemul şi spun că poate să grăbească intervenţia paramedicilor după accident. Iar fiecare minut câştigat creşte şansele ca victimele să fie salvate.

„Când echipajul ajunge la locul accidentului atât portiera şoferului cât şi ale pasagerilor sunt deschise şi victimele sunt eliberate din centura de siguranţă”, explică Pawel Goller, expert guvernamental.

Inginerul care a gândit acest sistem de salvare spune că descarcerarea automată poate fi utilă şi în cazul în care maşina se scufundă. „În cazul maşinilor scufundate presiunea apei împiedică deschiderea uşilor. Însă acest sistem poate să des­chidă uşile unei maşini aflate sub apă. Poate fi salvată astfel viaţa victimelor din maşinile scufundate”, spune Zygmut Nowak, fondator Nowak Innovations.

Polonezii au testat puterea sistemului pe uşile unui transportor blindat, care au fost sudate înainte să fie deschise forţat. Cum deflagraţiile au loc în interiorul dispozitivelor de descarcerare, pasagerii nu sunt răniţi de explozibili.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.