LIFESTYLE 21 septembrie 2014

Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea şi somnul

de Covasna Media | 457 vizualizări

Lumina albastră, emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, afectează vederea şi somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sănătate mentală, arată mai multe studii recente.

Conform businesinsider.com, acest tip de lumină face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi ei în fiecare zi. De aceea, atunci când privești ecranul unui dispozitiv care produce o astfel de lumină, producţia de melatonină încetează.

Melatonina este un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.

Ecranele dispozitivelor folosesc lumina albastră pentru că este foarte puternică şi permite folosirea aparatelor şi în condiţii de lumină solară puternică, pentru a putea citi afişajul.

Daunele pe care le poate aduce ochilor sunt semnificative şi surprinzătoare. Expunerea directă la această radiaţie poate afecta retina. Organizaţia American Macular Degeneration Foundation, care se ocupă de problemele privind degenerarea maculară, o afecţiune oftalmologică, avertizează că lumina albastră poate fi o cauză a acestei boli, care duce la pierderea capacităţii de a vedea clar obiectele aflate în zona centrală a câmpului vizual.

Businessinsider.com precizează însă că cele mai multe studii au arătat că acest efect negativ apare atunci când sursa de lumină albastră este ţinută foarte aproape de ochi, ceea ce nu se întâmplă în mod obişnuit în utilizarea dispozitivelor electronice.

Unii experţi spun că ar putea exista o legătură între cataractă şi lumina albastră, dar este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect, notează ziarulring.ro citând sursa menţionată.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.