LIFESTYLE 18 septembrie 2013

Lucruri mai puţin cunoscute despre aditivii alimentari

de Covasna Media | 3018 vizualizări

Fie că vrem sau nu, în mâncarea noastră găsim şi aditivi alimentari. Oricât de mult ne-am strădui, nu putem să-i evităm total. Iată câteva curiozităţi despre aditivii alimentari, dezvăluite de webmd.com.

Unii coloranţi alimentari sunt făcuţi din gândaci

CI 75470 nu va spune nimic. Dar Cochineal? Dar acid carminic? Sau Carmin? Respectivul produs folosit pe post de colorant în prepararea alimentelor şi produselor cosmetice sub denumirea de E120 este obţinut prin uscarea şi zdrobirea unei specii de gândaci din insulele Canare şi Peru. Pentru a obţine 250 g de carmin e nevoie de aproximativ 70.000 de insecte.

Ginul tonic are un ingredient folositor împotriva malariei

Chinina este o substanţă care anihilează simptomele malariei şi care, totodată, dă gustul amărui din apa toni­că. Potrivit legendelor urbane, ginul tonic a fost inventat de ofiţerii britanici pentru a da un gust mai bun medicamentelor împotriva malariei. Folosit în medicamente, chinina are efecte adverse serioase.

Guma de Xantan din dressing-uri

Guma de Xantan sau E415 este inclusă în categoria aditivilor suspecţi. Efectele adverse ale acestei substanţe (alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice etc.) depind de cantitatea şi regularitatea cu care se consuma ali­mentele ce o conţin. În general ar trebui să ocoleşti dressing-urile pentru salate, sosurile, îngheţatele sau produsele de panificaţie care conţin acest agent de îngroşare.

Nu mai mult de 9 pliculeţe de zaharină pe zi

Ce e prea mult strică, iar asta e valabil şi în cazul zaharinei. Potrivit FDA (Autoritatea Americană pentru reglementarea alimentelor şi a medicamentelor), nu trebuie consumate mai mult de 9 pliculeţe de zaharină pe zi.

Sulfiţii pot cauza astm

Sulfiţii păstrează culoarea alimentelor şi îndepărtează bacteriile care pot apărea în vin, fructe uscate, cartofii congelaţi, creveţii proaspeţi, gemuri şi jeleuri. Pentru majoritatea oamenilor sunt inofensive, însă pentru o categorie mică (5%) poate duce la astm. Ca să previi îmbolnăvirea ar fi indicat să ocoleşti produsele pe a căror eticheta scrie dioxid de sulf, sulfit de sodium (potasiu), bisulfit sau metabisulfit.

Oxidul de azot se găseşte în tuburile de frişcă

Oxidul de azot ajută motoarele să meargă mai repede şi oamenii să se relaxeze pe scaunul stomatologic. Mai este folosit şi la tuburile de frişcă.

Coloranţii artificiali nu fac copiii mai agitaţi

Până nu demult se credea că hiperactivitatea copiilor este cauzată de coloranţii artificiali din alimente. Atât studiile FDA, cât şi cele ale autorităţilor europene pentru siguranţa alimentelor nu au descoperit nicio legătură directă între cele două elemente. Totuşi, ideal ar fi să ocoleşti alimentele care conţin coloranţi artificiali.

Aerul, aditiv alimentar

Unele produse precum pufuleţii, cerealele sau îngheţata conţin 50% aer. Produsele „aerisite” costă mai puţin şi au mai puţine calorii.

(cereceteaza.com)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.