Lipsa somnului afectează abilitatea de a lua decizii în situaţii riscante
Diferenţa dintre viaţă şi moarte în sala de operaţii, pe câmpul de luptă sau în timpul unor schimburi de focuri se rezumă de multe ori la abilitatea de a te adapta la o situaţie neaşteptată.
Privarea de somn îngreunează acest lucru, reiese dintr-un studiu care a creat pentru prima dată un experiment în care a fost simulat felul în care lipsa de somn afectează aspecte critice ale procesului de luare a deciziilor în situaţii limită.
Cercetarea arată pentru prima dată cum, privaţi de somn pentru o perioadă îndelungată de timp, medicii, personalul de intervenţie în situaţii de urgenţă sau militarii pot lua decizii cu rezultate catastrofale în situaţii de criză.
Rezultatele investigaţiilor accidentului nuclear de la Cernobâl sau a exploziei navetei Challenger au arătat că privarea de somn a unor operatori a jucat un rol în producerea acestor dezastre.
Studiile anterioare cu privire la modul în care ne afectează lipsa somnului au arătat că aceasta poate afecta atenţia, însă impactul asupra procesului de luare a deciziilor părea să fie minimal, mai notează descopera.ro.
Rezultatele studiului arată însă că, indiferent cât de mult îşi doreşte o persoană să ia decizia corectă, privarea de somn face această misiune imposibilă pentru creier care nu se poate adapta la feedback-ul pe care îl primeşte.