Legume care sunt mai sănătoase gătite decât crude
Regula potrivit căreia este bine ca legumele şi fructele să fie consumate crude nu este una general valabilă, anumite vegetale, precum roşiile şi morcovii, devenind mult mai nutritive dacă sunt gătite, potrivit specialiştilor în domeniu.
În cazul unor legume, procesul de gătire eliberează mai multe substanţe nutritive pentru organismul uman. Legumele vizate sunt roşiile, morcovii, ciupercile, spanacul şi sparanghelul, arată Daily Mail, citat de ziare.com.
Mel Wakeman, expert în nutriţie de la Universitatea Birmingham, susţine că mare parte dintre nutrienţii din plante sunt de puţine ori asimilaţi de organism, în comparaţie cu cei din produse de origine animală.
În aceste condiţii, gătirea roşiei creşte conţinutul de licopen, care s-a dovedit că reduce cancerul de prostată. Totuşi, Mel Wakeman avertizează să nu se mănânce doar roşii gătite, pentru că în cadrul procesului sunt distruse alte vitamine.
Spanacul este bogat în oxalaţi, dar face dificilă absorbţia fierului şi a calciului, lucru ce nu mai are loc dacă legumă este fiartă. Totuşi, este foarte important să nu laşi spanacul prea mult pe foc.
Morcovii sunt bogaţi în carotenoizi, care oferă culoarea portocalie, iar gătitul creşte această cantitate.
Încălzirea sparanghelului creşte conţinutul de polifenoli, care se găsesc şi în ceai, vin roşu sau ciocolată şi care au proprietăţi antioxidante puternice, ferind organismul de boli de inimă sau cancer.
De asemenea, ciupercile conţin cantităţi mari de vitamine şi minerale, iar gătitul poate creşte valoarea lor nutritivă.