LIFESTYLE 23 octombrie 2013

La capacitate maximă: orarul potrivit pentru creierul tău

de Covasna Media | 665 vizualizări

Nu discutăm doar despre nivelul energiei sau fluctuaţiile de greutate de-a lungul unei zile. Ci des­pre cum funcţinonează propriul tău creier la diverse activităţi, în funcţie de somn, expunerea la lumina naturală, bioritm, moştenirea genetică etc.

Specialiştii spun că îţi poţi îmbunătăţi toate funcţiile şi poţi fi mult mai eficient în orice activitate alegi să faci, dacă ţii seama de bioritm şi de anumite momente ale zilei. Iată, deci, ghidul zilnic al celor mai favorabile momente pentru creierul tău:

1. De la 7:00 la 9:00: momentul pasiunii 

Cel mai bun moment pentru iubire şi pasiune este dimineaţa, imediat după ce te trezeşti. Asta pentru că nivelul oxitocinei (hormonul iubirii) este foarte ridicat în prima parte a dimineţii. Acum este momentul să acorzi timp şi atenţie persoanelor pe care le iubeşti. Şi reţine că nivelul oxitocinei scade pe parcursul zilei. Aşadar, iubeşte-ţi partenerul, sună-ţi copilul şi asigu­ră-l de afecţiunea ta, sau trimite un sms unui prieten şi fă-i ziua frumoasă!

2. De la 9:00 la 11:00: momentul creativităţii

Creierul tău are în această perioadă un nivel moderat de cortizol, hormonul stresului. Aşa că ocupă-te de cele mai laborioase activităţi din acest punct de vedere, cum ar fi lucrări de analiză şi concentrare maxi­mă. Sau încearcă să rezolvi probleme importante de familie, care îţi vor favoriza judecata în acest interval orar. Deci, pune în practică o nouă idee, scrie o prezentare, participă la un brainstorming sau stabileşte-ţi o întâlnire importantă cu medicul sau avocatul tău.

3. De la 11:00 la 14:00: momentul deciziile dificile 

Bazându-se pe oscilaţiile nivelului hormonal al melatoniei, specia­liş­tii susţin că în această perioadă a zilei eşti mult mai predispus să iei decizii dure într-un mod corect. Încearcă în această perioadă a zilei să răspunzi mailurilor sau mesajelor care-ţi pun probleme, predă o lucrare importantă unui şef dificil, sau ia o decizie legată de o proble­mă pe care o ai cu partenerul de viaţă.

4. De la 14:00 la 15:00: momentul ideal pentru o pauză 

Ca să ajute digestia, corpul tău transportă sângele de la creier la stomac,  iar acest proces începe imediat după ce ai mâncat. Încearcă să mănânci de prânz în jur de ora 2, fiindcă această oră este mult mai aproape de bioritmul tău natural. În perioada asta lasă complet lucrul deoparte şi navighează pe net, sau răsfoieşte o revistă sau postează pe Facebook.

5. De la 15:00 la 18:00: momentul în care colaborezi cel mai uşor cu ceilalţi 

Creierul este destul de obosit în această perioadă a zilei. Dar asta nu înseamnă că e şi stresat. Şi cu toate că nu mai ai aceleaşi capacităţi „ascuţite” ca dimineaţa, totuşi eşti mai predispus către socializare. Dexteri­tatea ta creşte şi eşti într-o formă fizică mai bună decât dimineaţă. Acum este momentul să-ţi programezi o oră de sport chiar înainte de cină. Totuşi, dacă lucrezi până foarte târziu, este posibil să-ţi dai peste cap bioritmul, iar adrenalina să interfereze cu oboseala şi somnul.

6. De la 18:00 la 20:00: momentul treburilor personale

Acum poţi să creşti nivelul serotoniei, expunându-te la lumina zilei: e ideal să ieşi pentru o plimbare sau să scoţi câinele afară. Şi pentru că nu mai ai nevoie de atâta concentrare ca la serviciu, îţi poţi îndrepta toată energia şi toate resursele către familie: copii şi soţ. Sau către prietenii alături de care te poţi relaxa. Deci, este momentul să pregăteşti o cină în familie, sau să te joci în curte cu copiii sau să pui în ordine lucrurile în şifonier.

7. De la 20:00 la 22:00: momentul relaxării 

Tranziţia de la starea de veghe la cea de oboseală destul de pronunţată este destul de abruptă. Acum toate funcţiile par să încetinească. Aşa că este bine să ne îndreptăm atenţia către activităţi complet relaxante, care nu necesită nici un efort. Poţi să stai într-un fotoliu comod şi să te uiţi la o comedie; poate fi un mod minunat de a-ţi încheia o zi obositoare.

8. După ora 22:00: timpul pentru somn

Prioritatea ta la acest moment al zilei ar trebui să fie un somn adânc şi odihnitor, care să te pregătească pentru cele mai dificile momente ale zilei care urmează. Trage draperiile, îmbracă-te în hainele de dormit, asta ca să-ţi pregăteşti corpul pentru somn. Eventual fă o baie relaxantă sau orice altceva te ajută să de deconectezi. Pentru o energie optimă, specialiştii recomandă între 7 şi 9 ore de somn pe noapte.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.