LIFESTYLE 11 noiembrie 2015

Invenţie: Termometrul ultrafin care se lipește direct pe piele

de Agerpres | 631 vizualizări

Cercetători niponi de la Universitatea din Tokyo au creat un termometru ultrafin de dimensiunea unui fir de păr ce poate fi aplicat direct pe piele și care va fi comercializat peste trei ani, relatează televiziunea națională NHK citată de EFE.

Acest dispozitiv, care are grosimea unui sfert din cea a firului de păr uman, măsoară cu precizie o temperatură între 25 — 50 de grade C și înregistrează oscilații de până la 0,1 grade.

Directorul cercetării, Takao Someya, a explicat că termometrul ar putea fi aplicat și pe un plasture care odată lipit de piele poate monitoriza temperatura corpului uman.

„De exemplu, aplicat pe o rană sau postoperatoriu poate alerta în legătură cu o infecție sau detecta schimbări ale temperaturii în urma unei inflamații”, a subliniat profesorul Someya ziarului Japan Times.

Grație acestui dispozitiv se va putea măsura foarte ușor și tempera­tura nou-născuților, a precizat cercetătorul care a subliniat că termometrul va putea fi comercializat de abia peste trei ani.

Potrivit lui, grafitul și polimerul acrilic semicristalin folosite la fabri­carea acestui termometru sunt materiale ieftine și utilizate amplu în sectorul medical.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.