LIFESTYLE 5 februarie 2015

Internetul din România, de două ori mai rapid decât cel din SUA. Cum se explică situația

de Covasna Media | 693 vizualizări

SUA, lider mondial pe multe pieţe şi în multe domenii, nu se află printre statele cu cel mai rapid internet din lume. Revista Vice încearcă să explice de ce americanii au parte de conexiuni mult mai slabe ca românii, de exemplu.

Dacă prezenţa în topul celor zece ţări cu cel mai rapid internet din lume a unor state precum Japonia sau Coreea de Sud nu suprinde, având în vedere dezvoltarea tehnologică şi economică a acestora, un nume precum România (locul 6 în Top 10) atrage atenţia, notează publicația online Vice, citată de gandul.info.

„Cum poate o ţară care nu a avut democraţie până la începutul anilor '90 să bată alte ţări mai dezvoltate când vine vorba de viteza internetului?”, se întreabă jurnalistul de la Vice. Explicaţia o găsim într-un fenomen unic, potrivit publicaţiei.

Cea mai mare viteză medie atinsă la descărcarea de date în SUA (average peak connection - se obţine din media celor mai mari viteze înregistrate pe fiecare IP) este de 48,8 Mbps (locul 17 în lume), potrivit companiei Akamai. Prin comparaţie, indicatorul peak connection în România, ţara cu al doilea cel mai rapid internet din Europa, ajunge la 58,7 Mbps.

Când vine vorba de viteza medie de descărcare a datelor, România este şi mai evident peste SUA: 60 Mbps vs. 28,9 Mbps.

Potrivit Vice, sunt mai multe motive pentru care viteza internetului este atât de mare în România. Unul îl reprezintă numărul mult mai redus de utilizatori de internet (rata de penetrare a internetului în România este de aproximativ 50%, potrivit ONU). „Cum România are o populaţie de 19 milioane de locuitori şi o suprafaţă comparabilă cu cea a statului Oregon, este mult mai simplu să furnizezi viteze foarte mari”, scrie Vice.

Un alt element care stă la baza vitezei mari a internetului în România îl reprezintă reţelele de cartier. Acestea aveau un număr redus de clienţi şi acopereau doar câteva blocuri de locuinţe. Mai mult, nu erau obligate să îngroape cablurile, fapt care le permitea să reducă semnificativ costurile cu infrastructura şi să ofere viteze mai mari. Apoi au părut marii furnizori de telecomunicaţii care au fost obligaţi să ofere viteze comparabile cu ale reţelelor pentru a atrage clienţi.

Potrivit International Telecommunications Union, o structură a ONU, dezvoltarea internetului de mare viteză în România este datorată în mare parte acestor reţele de cartier.

Totuşi, SUA nu stă cu mâinile în sân şi încearcă să recupereze. Recent, arbitrul pieţei de telecomunicaţii din SUA, FCC, a decis să schimbe definiţia internetului de mare viteză, astfel încât, pentru a se putea încadra, o conexiune trebuie să aibă o viteză de minim 25 Mbps, faţă de 4 Mbps înainte. Decizia este importantă deoarece furnizorii nu mai au voie să promoveze pachetele pe care le oferă ca fiind „de mare viteză” dacă viteza minimă oferită nu este de 25 Mbps.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.