LIFESTYLE 9 martie 2015

Infarctul apare tot mai des la tineri: semnele şi cauzele sale

de Covasna Media | 386 vizualizări

În ultimii ani, infarctul miocardic apare din ce în ce mai des la tineri. De aceea, nu ignoraţi durerile sau înţepăturile în piept. Fumatul, stresul şi alimentaţia neadecvată sunt unele dintre cauzele infarctului.

Tot mai mulţi tineri de 20, 30 sau 40 de ani suferă de infarct miocardic. Care sunt cele mai frecvente cauze?

Îmi pare rău să amintesc, cauza principală este fumatul, un lucru pe care tinerii nu prea vor să îl audă. Adăugăm stresul, mâncatul gras - alimentaţia este absolut nepotrivită – şi, evident, lipsa de somn. Ceea ce schimbă cu totul ritmul începând de la vârste tinere şi, de fapt, defineşte un stres pe care sistemul cardio-circulator îl suportă şi care se soldează, din nefericire, până la infarct miocardic acut”, a spus doctor Rodica Niculescu, medic primar medicină internă, competenţă cardiologie clinică şi intervenţională.

Tot stresul este vinovat şi de apariţia unei alte afecţiuni: spasmul coronarian.

„Acest lucru intervine în momentele de stres, în momentele în care ne enervăm, în care avem valori mari ale tensiunii arteriale şi mulţi dintre pacienţi susţin că prezintă, în acele momente cu valori mari de tensiune, durere în piept”, a mai spus doctor Rodica Niculescu.

De aceea, dacă aveţi acest spasm coronarian, adică o durere ascuţită în piept, mai mult de 10 minute, trebuie să mergeţi urgent la spital. Poate fi semnul unui infarct, iar în cazurile grave este necesară montarea unui stent cât mai repede.

„Cu cât se înţelege mai mult că la prima durere în piept este bine să ajungem la medic, şansele de des­chidere a arterei coronariene sunt mult mai mari. Cu cât deschidem mai repede o arteră, cu atât celulele miocardice primesc mai repede sânge, ceea ce presupune glucoză şi oxigen, adică revenirea la o activitate normală”, mai explică medicul.

După montarea unui stent, pacientul trebuie să aibă o viaţă echilibrată, din care să nu lipsească mişcarea şi alimentaţia sănătoasă. În plus, este important să îşi ţină greutatea sub control.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.