LIFESTYLE 4 mai 2016

Impactul televizorului asupra creativităţii copilului

de Covasna Media | 509 vizualizări

Anii 1950 au făcut populară dezvoltarea televiziunii, iar acesta a devenit refugiu pentru stările de tristeţe, amuzament şi destindere sau lume magică pentru copii, dar la nivelul creativităţii, demonstrează studiile recente, televizorul are efecte de regresie, scrie CSID.

Sursele de tehnologie, mass-media, joacă un rol primordial în viaţa individului din acest secol. Însă, alarmaţi de creşterea mediei orelor petrecute în faţa micului ecran, oamenii de ştiinţă s-au apucat să studieze care sunt efectele acestuia asupra noastră. S-a constatat, cu stupoare, în ciuda faptului că televizorul ar putea fi considerat indispensabil, faptul că acesta are efecte nocive asupra sănătăţii dar şi asupra proceselor psihice, precum creativitatea.

De fapt, televizorul inhibă gradul de imaginaţie. Din cauza imaginilor pe care televizorul le prezintă, în acord cu o anumită poveste, creierul nu mai este nevoit să îşi creeze propriile sale poze, astfel, funcţia de imaginaţie inhibându-se şi atenţia fiind concentrată strict la ceea ce se arată deja. Fapt ce nu poate fi spus şi despre romane, deoarece poveştile acestora, lipsite de imagini, forţează la crearea propriilor scenarii imaginative.

Potrivit CSID, o serie de studii care au testat nivelul de creativitate asupra copiilor în raport cu timpul de expunere la televizor au constatat faptul că grupul al cărui timp de expunere era mai ridicat, a obţinut un scor mult mai mic al crea­tivităţii, spre deosebire de grupul al cărui timp de expunere era mai scăzut.

Cu toate acestea, susţin cercetătorii, pentru copiii socie­tăţii actuale, televizorul este necesar în dezvoltarea procesului imaginativ, dar este importantă calitatea informaţiilor pe care aceştia le absorb. Astfel, un copil care priveşte o emisiune educativă, specifică vârstei sale, poate dezvolta un câmp imaginativ mai larg faţă de un copil care priveşte seriale sau filme care depăşesc considerabil abilitatea sa de a percepe ceea ce se întâmplă.

Un alt motiv pentru care imaginile la care copiii sunt expuşi atunci când vine vorba de televizune, trebuie controlate, constă în faptul că în perioada preşcolară, copilul se hrăneşte din puterea de a imita ceea ce vede. Astfel, informaţiile sunt asimilate într-un ritm alert şi reproduse aproape instant, cu precizie. Deoarece televiziunea produce foarte multe imagini cu tentă sexuală şi violentă, gradul imaginativ al copiilor se va dezvolta în acest demers, ceea ce se va putea observa în timpul petrecut la joacă, cu colegii.

Chiar dacă nu putem interzice copiilor privitul la televizor, avem puterea de a selecta informaţiile la care îi expunem pentru o dezvoltare socio-emoţională armonioasă şi pentru un grad de creativitate sănătos.

Există beneficii, dar şi riscuri ale utilizării tehnologiei, în societatea contemporană, dar importantă este realizarea unei selecţii corecte pentru a nu crea fisuri în evoluţia copiilor şi de asemenea, pentru a nu stagna propria evoluţie.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.