LIFESTYLE 8 septembrie 2023

Idei pentru o garderobă de toamnă mai sustenabilă

de Daniela Luca | 730 vizualizări

A venit acea perioadă din an când trebuie să ne luăm la revedere de la vară și de la hainele ușoare, oricât am mai trage de timp și ne-am dori să mai purtăm pantaloni scurți și sandale. Pentru că trebuie să facem tranziția la garderoba de toamnă, am întrebat-o pe Ferencz Júlia, șefa Biroului pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, pasionată de subiect, cum putem face acest lucru în mod cât mai conștient și sustenabil. Iată câteva idei care pot fi puse în practică destul de simplu.

Dacă vrem să aducem un suflu proaspăt garderobei de toamnă, dar fără să cheltuim prea mulți bani, Ferencz Júlia spune că ar trebui să avem în dulapul nostru doar hainele potrivite sezonului curent, iar restul să le depozităm într-un loc unde nu le vedem în fiecare zi. Această abordare aduce mai multe beneficii: în primul rând, simplifică viața noastră prin reducerea numărului de haine din dulap și, prin urmare, alegerea mai ușoară a combinațiilor pe care le purtăm zilnic.

„Sfatul meu numărul unu este util pentru fiecare anotimp. Să avem în dulapul nostru de zi cu zi numai hainele corespunzătoare anotimpului actual. Restul să le ținem undeva, unde nu le vedem în fiecare zi. Trucul ăsta are mai multe avantaje: pe ideea «mai puțin este mai mult», ne simplifică viața dacă avem mai puține haine în dulapul nostru, mai puține alegeri de făcut în fiecare zi, iar asta ne și stimulează să alegem haine care «merg cu tot» având nevoie de mai puțin. Un alt avantaj foarte important este că schimbând la fiecare 3-6 luni ceea ce avem la îndemână, ne dă posibilitatea de a reînnoi garderoba cu hainele proprii. Mintea noastră o să perceapă piesele pe care nu le-a văzut de mult ca pe unele noi. Un alt avantaj, care vine cu împărțirea hainelor măcar în două seturi (de vară și de iarnă), este posibilitatea de a realiza mai ușor de ce chiar avem nevoie. De câte ori zicem: «vaaai, pantalonii ăștia erau aici tot timpul în spatele dulapului și nici nu i-am observat». Asta clar este o situație în care putem să realizăm că nici nu am avut nevoie de acei pantaloni”, ne-a împărtășit coordonatoarea Biroului pentru Tineret.

Ea spune că regula ei personală este să elimine din garderobă piesele pe care nu le-a purtat măcar o dată într-un interval de 3-6 luni.

Second-hand-urile pot ascunde multe comori; criterii de selecție

În plus, dacă suntem în căutarea de haine «noi» pentru garderoba noastră, Ferencz Júlia recomandă să luăm în considerare opțiunea de second-hand, unde avem șansa să găsim haine de calitate, fabricate din materiale naturale și etic produse, la prețuri mai accesibile, mai ales că Sfântu Gheorghe nu duce lipsă de astfel de magazine.

„În afară de asta, dacă chiar avem nevoie să cumpărăm haine «noi» (noi pentru garderoba noastră) recomand second-hand, unde avem posibilitatea de a găsi și haine de calitate (materiale naturale și rezistente, producție etică, etc.) pentru mai puțini bani. Aici aș atrage atenția la faptul că plănuind o garderobă mai eco poate însemna cheltuieli actuale mai mari, dar alegerea materialelor mai de calitate și a producătorilor locali se răsplătesc pe lungă durată: materiale mai rezistente, nu dăunează sănătății, efectul negativ scăzut asupra mediului, efectul pozitiv asupra economiei locale”, ne-a mai spus Júlia.

Ea subliniază că achiziționarea hainelor de la second-hand necesită perseverență și timp, dar cu siguranță merită acest efort.

„Timpul acordat poate să fie scurtat prin setarea unor condiții pe care o piesă trebuie să le îndeplinească. Pentru mine condițiile sunt simple: să am nevoie de acea haină (căutare focusată, cu un țel clar) și material natural. Așa este foarte rapid: nici nu mă uit la toate hainele, adică dacă am nevoie de un hanorac, mă duc direct la hanorace și acolo aleg piesa care la atingere se simte de calitate, iar după aceea verific eticheta și probez, dacă îmi place și se simte confortabil, o cumpăr”, ne-a explicat șefa Biroului pentru Tineret.

De ce este important să avem o garderobă sustenabilă?

Sustenabilitatea nu se referă doar la modul în care sunt fabricate hainele, ci și la felul în care le utilizăm. Pentru a fi în acord cu principiile acestui concept, articolele cumpărate trebuie să fie calitative, pentru a rămâne în garderobă pentru mai multe sezoane. Totodată, dacă alegem haine produse local, din materiale naturale, avem de câștigat și noi, dar și cei care le produc.

„Industria de îmbrăcăminte este una foarte mare, care pune o povară uriașă asupra pământului. Să ne gândim la toți pașii pe care le fac hainele noastre din fast fashion până când ajung la noi: trebuie construite fabrici de textile (de obicei pentru materiale sintetice pe bază de petrol), vopsirea și tratamentul textilelor (iar cu chimicale), trebuie construite fabrici de producție a hainelor (de obicei cu angajați plătiți sub nivelul traiului), logistica industriei (pe lângă enorm de mult transport, industria folosește energie pentru stocarea, distribuția produselor, cu menținerea depozitelor), pași pe care putem să îi evităm prin alegerea hainelor locale din materiale naturale. Sistemul de donare a hainelor foarte popular în ultimi 10-15 de ani este un gest frumos (cu mențiunea că este și un business bine gândit), dar ne arată o realitate foarte tristă: producem enorm de mult surplus, cumpărăm haine de care nu avem nevoie cu adevărat”, ne-a mai spus Ferencz Júlia.

Așadar, gestionarea eficientă a garderobei și rotirea ei sezonieră, opțiunea second-hand cu stabilirea unor criterii clare, dar și schimbarea abordării față de consumul de haine, evitând surplusul și alegând cu grijă, sunt câteva sfaturi de luat în calcul. Aceste schimbări pot ajuta la reducerea impactului asupra mediului și la promovarea unui mod de viață mai responsabil, fără a sacrifica însă stilul personal.

Sursă foto: theecohub.com

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.