LIFESTYLE 24 octombrie 2013

Hartă inedită: Statele lumii după topurile pe care le conduc. La ce ocupă România prima poziţie

de Covasna Media | 424 vizualizări

O hartă realizată cu ajutorul datelor statistice disponibile pe Internet, arată un clasament inedit al statelor de pe glob şi domeniile în care acestea ocupă primul loc. Deşi unele rezultate sunt surprinzătoare, cum e cazul Spaniei, sau chiar al României, de cele mai multe ori întăresc stereotipurile. Ţările africane au recorduri de sărăcie şi analfabetism, sud-americanii conduc topurile fotbalistice, iar cei din America de Nord sunt lideri la producţia şi consumul diverselor alimente.

Daily Mail prezintă o hartă alternativă a lumii, care schimbă denumirile tradiţionale ale ţărilor cu topul pe care îl conduce fiecare stat la nivel mondial, fie că este vorba despre copii sau lovituri de fulger pe cap de locuitor.

Harta a fost realizată de site-ul DogHouse Diaries şi, deşi de multe ori confirmă stereotipurile, (Noua Zeelandă este lider mondial la rugby şi ferme de oi), unele rezultate sunt surprinzătoare. Peru, spre exemplu, conduce clasamentul mondial la sandboarding, surf pe nisip, în timp ce Spania este lider la consum de cocaină.

Harta, realizată de trei prieteni din Washington DC, confirmă cele mai frecvente stereotipuri şi în cazul Olandei, pe primul loc la media de înălţime, Canadei, lider la  producţia de sirop de arţar şi al Statelor Unite, în vârful clasamentului la consumul de hot-dogs.

Când vine vorba de Europa, lucrurile sunt mai surprinzătoare, însă. Franţa e lider la turism, Italia la competiţii UEFA câştigate, iar Grecia conduce clasamentul mondial al fumătorilor. Englezii sunt pe primul loc la mişcări fasciste, cu 34 de astfel de grupări înregistrate, iar vecinii ucrainieni sunt lideri la metode contraceptive.

România este în vârful clasamentului mondial la viteza Internetului.

În America de Sud, locuitorii din Chile au cele mai trainice căsnicii, în timp ce uruguayenii consumă cea mai multă vită. Brazilia şi Argentina apar pe hartă cu recorduri fotbalistice.

În Africa, multe recorduri sunt negative, de la analfabetism la inegalitate socială, cei mai mulţi copii angajaţi, sau cele mai multe lacuri ucigaşe.

(Mediafax)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.