Greşeli majore pe care le faci când găteşti carne
Pare cel mai simplu ingredient, dar în realitate, să găteşti o bucată de carne îţi poate da multe bătăi de cap şi de stomac uneori. Află unde greşeşti, ca să poţi obţine fripturi mai bune.
Decongelezi carne crudă la temperatura camerei. Te expui unui pericol de sănătate inutil. Este suficient ca temperatura bucăţii de carne să atingă 4 grade Celsius ca să înceapă să dezvolte bacterii periculoase. Cea mai simplă, mai eficientă şi mai puţin periculoasă metodă este să laşi carnea să se decongeleze în frigider. Este adevărat că pentru asta trebuie să îţi aduci aminte din timp pentru că e nevoie de 8 până la 24 de ore (în funcţie de cantitate) ca să fie perfectă pentru gătit. O altă metodă este să o decongelezi în apă rece şi să schimbi apa la fiecare 30 de minute. Pentru 500g de carne vei avea nevoie de oră şi jumătate ca să o dezgheţi.
Decongelezi carnea în apă caldă. Pentru că eşti nerăbdător să găteşti apelezi de multe ori la această metodă, crezând că vei accelera procesul. Este la fel de periculos că atunci când ai lăsa-o pe blatul din bucătărie.
Tai friptura imediat ce ai gătit-o. Este foarte important să laşi friptura să se răcească pentru câteva minute. Asta va ajuta sucurile să se distribuie uniform în interiorul bucăţii de carne. Dacă ai bucăţi mici de carne roşie sau carne de pui, este suficient ca friptura să stea 5 minute. În cazul unui curcan întreg este nevoie şi de o jumătate de oră.
Păstrezi carne crudă în frigider mai multe zile la rând. Carnea tocată, carnea de pasăre şi fructele de mare nu trebuie să stea mai mult de două zile la temperatura frigiderului. Cărnurile roşii pot sta în frigider până la 5 zile. Aşa că, dacă nu ai de gând să o găteşti imediat, mai bine pune carnea la congelator.
Nu congelezi carnea cum trebuie. Dacă ai cumpărat carne crudă de magazin, nu o arunca direct în congelator în punga pe care ai luat-o. Carnea îşi va păstra mai bine calităţile şi textura dacă o înveleşti cu hârtie cerată şi folie de aluminiu, apoi o pui într-un recipient sau pungă ce se pot închide etanş.
Feliezi/porţionezi carnea la temperatura camerei. Dacă ai nevoie de felii subţiri de carne sau de bucăţele mici, nu o lăsa să se decongeleze complet. Se va tăia mult mai uşor.