Greşeli frecvente pe care le facem în zilele caniculare: cum înrăutăţim situaţia în încercarea de a ne răcori
În încercarea de scăpa de vremea caniculară, mulţi dintre noi apelăm la trucuri care se dovedesc a fi greşite. Dacă vă gândiţi să vă răcoriţi cu duşuri reci, băuturi cu gheaţă sau mizând pe haine făcute numai din fibre naturale, atunci trebuie să ştiţi că efectele obţinute nu se vor dovedi de mare ajutor, atenţionează adevarul.ro.
Temperaturile sufocante ne fac să aplicăm tot felul de trucuri pentru a scăpa de căldură. Fără să ştim, de multe ori, înrăutăţim situaţia, în loc să diminuăm efectele.
Greşeala numărul 1: băuturile, mâncărurile reci şi îngheţata. Când temperaturile ating valori ridicate, suntem tentaţi să ne umplem frigiderul cu sucuri, apă sau bere. Probabail aţi observat că atunci când bem lichide reci, senzaţia de răcoare este urmată de o creştere bruscă a temperaturii corpului. În procesul de digerare a mâncărurile sau băuturilor reci, corpul trebuie mai întâi să încălzească alimentele ingerate, folosindu-se de rezervele de energie. Tot acest proces va avea efectul invers a ceea ce ne-am dorit, dând senzaţia de şi mai cald.
Greşeala numărul 2: Duşurile reci. Atunci când temperatura ambientală este ridicată, sensibilitatea noastră la frig este modifică. În momentul în care punem jetul de apă rece pe pielea încinsă, se crează un mic şoc termic. Astfel, organismul va lupta împotriva frigului, încălzindu-se. În perioadele cu temperature caniculare, specialiştii recomandă duşurile cu apă călduţă.
Greşeala numărul 3: Exagerat de multe lichide. Evident că trebuie să bem mai multă apă decât de obicei, cel puţin 1,5 -2 litri pe zi, dar să nu cădem în extremă. Excesul de apă poate duce la hiponatremie (cunoscută şi ca hiperhidratare), în momentul în care nivelul de sodiu din corp scade extrem de mult, care apare cel mai des atunci când facem efort fizic intens în zilele caniculare. Dar dacă o persoană bea mai multă apă decât poate controla organismul, rinichii nu pot ţine pasul.
Greşeala numărul 4: Consumul băuturilor şi alimentelor cu efect diuretic. În zilele caniculare, corpul nu are voie sa piardă apă, ci să se hidrateze. Băuturile pe care ar trebui să le evităm pe timp de vară sunt cele alcoolice şi cele pe bază de cafea, acestea având efect diuretic. De asemenea se recomandă şi evitarea alimentelor diuretice. Ceaiul verde, pătrunjelul, varza, sparanghelul sau ghimbirul ar trebui consumate cu moderaţie pe timp de vară. Sandwich-urile sau salatele cu castraveţi pot avea un efect benefic asupra corpului. Cu un conţinut de 97% apă, precum şi vitamine şi săruri minerale, castravetele contribuie la hidratarea şi detoxificarea organismului. Sunt recomandaţi şi dovleceii care, consumaţi în stare crudă, în salate, au un conţinut ridicat de apă, circa 94%. Dacă vreţi să mâncaţi ceva dulce, evitaţi prăjiturile pline de glucide şi alegeţi pepenele, care are un efect extraordinar de hidratare, prin conţinutul de 92% apă.
Greşeala numărul 5: Haine din fibre naturale 100%. Spre deosebire de materialele sintetice care nu lasă corpul să respire, nu absorb transpiraţia şi provoacă mirosuri neplăcute, ţesăturile naturale permit transpiraţia, dar se usucă greu. Cele mai indicate haine, pentru cei care sunt nevoiţi să petreacă mult timp în aer liber, sunt cele sintetice marcate cu precizarea „antiperspirante“. Este vorba despre obiecte vestimentare speciale, care permit transpiraţia, sunt mai largi şi se şi usucă foarte rapid.