LIFESTYLE 6 octombrie 2014

Greșeli care duc la apariția pietrelor la rinichi

de Covasna Media | 272 vizualizări

Pietrele la rinichi sunt substanțe solide, ce se formează în interiorul rinichiului, prin cristalizarea sărurilor din urină.

Pietrele la rinichi pot fi mai mari sau mai mici și sunt, de fapt, cristale de calciu ce se formează în partea rinichiu­lui unde se colectează urina. În general, ele nu creează probleme până în momentul în care cad în uretră și o înfundă. În acel moment apar dureri cumplite.

Pietrele la rinichi nu au o singură cauză, fiind mai mulți factori care cresc riscul apariției lor. În general, apar pentru că urina conține mai multe cristale decât lichid care le-ar putea dilua.

Factori care duc la apariția pietrelor la rinichi

Specialiștii au stabilit câțiva factori de risc care duc la apariția pietrelor la rinichi, genul fiind unul dintre ei. Peste 80% dintre cei care se confruntă cu această problemă sunt bărbați. Există și o cauză genetică, persoanele care au avut cazuri în familie fiind mai predispuse să se confrunte cu această afecțiune. Femeile la menopauză au, de asemenea, un risc mai mare de a face pietre la rinichi, din cauza nivelului scăzut de estrogen. La fel de expuse sunt și cele care au suferit operații de înlăturare a ovarelor.

Există și anumite alegeri pe care o persoană le face și care pot duce la apariția pietrelor la rinichi. Consumul excesiv de vitamina D, de exemplu, a fost asociat cu apariția pietrelor la rinichi pe bază de calciu. La fel de periculoasă este și o dietă bogată în alimente care conțin calciu: produse lactate sau carne. Suplimentele pe bază de calciu cresc, de asemenea, concentrația de calciu din urină, favorizând apariția pietrelor.

Una dintre cele mai comune greșeli care duc la apriția pietrelor la rinichi este consumul redus de apă. Trebuie să bei cel puțin doi litri de apă pe zi, pentru a avea mereu urina galben deschis ori transparentă.

O dietă bogată în proteină și sodiu cresc riscul apariției pietrelor la rinichi. Oamenii supraponderali sunt, de asemenea, mai predispuși la această problemă, din cauza rezistenței la insulină și a nivelului ridicat de calciu din urină.

O activitate fizică intensă duce, de asemenea, la apariția pietrelor de rinichi.

Cum previi apariția pietrelor la rinichi

Bea suficientă apă pe zi. Când faci sport, trebuie să crești cantitatea de apă pe care o bei. Mănâncă mai puțină sare și mai puține proteine animale. Nu elimina produsele care conțin calciu, dar nu lua suplimente pe bază de calciu decât atunci când îți recomandă medicul.

(unica.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.