LIFESTYLE 14 ianuarie 2016

Fumatul pasiv este asociat cu infertilitatea și declanșarea prematură a menopauzei

de Covasna Media | 495 vizualizări

Nu numai fumatul activ, cât şi cel pasiv – expunerea la fumul de ţigară – duce la infertilitate şi instalarea prematură a menopauzei, conform unui studiu efectuat recent şi publicat în revista de specialitate „Tobacco Control”, scrie Reuters.

Conform studiului, prin comparaţie cu femeile care nu au fumat niciodată, atât cele care au fost expuse frecvent la fumul de ţigară, şi mai cu seamă cele care au fost sau sunt fumătoare, întâmpină probleme pentru a rămâne însărcinate şi experimentează menopauza înainte de vârsta de 50 de ani, spun cercetătorii de la „Roswell Park Cancer Institute” din Buffalo, New York.

Foarte multe dintre studiile efec­tuate anterior arată că există o legătură între consumul de tutun şi problemele legate de sistemul reproductiv la femei, însă puţine studii arată că aceste proble­me sunt prezente şi la femeile care fumează pasiv.

Andrew Hyland şi colegii săi au analizat datele a 88.732 de femei din Statele Unite ale Americii cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, în cadrul unui studiu condus în perioada 1993-1998.

Pe baza chestionarelor completate de femeile participante la test, aproximativ 15% au îndeplinit criteriile pentru infertilitate, însemnând că nu au reuşit să rămână însărcinate timp de cel puţin un an. De asemenea, din totalul participantelor la studiu, aproximativ 45% au experimentat simptomele instalării menopauzei înainte de vârsta de 50 de ani.

Comparativ cu femeile care nu au fumat niciodată, cercetătorii au des­coperit că cele care au declarat că au fumat o perioadă din viaţa lor prezentau riscul infertilităţii în procent de 14% şi în procent de 26% au intrat mai devreme la menopauză.

Fumătoarele active au intrat la menopauză cu cel puţin 2 ani mai devreme decât cele care nu au fumat niciodată, conform raportului publicat în jurnalul „Tobacco Control”.

Iar femeile care nu au fumat niciodată, dar au fost expuse la fumul de ţigară frecvent, au avut cu 18% mai multe şanse să întâmpine probleme în a rămâne însărcinate şi să intre la menopauză de la o vârstă fragedă, adăugă autorii studiului.

Cercetătorii nu pot spune precis care este legătura între fumatul pasiv şi riscul crescut pentru infertilitate şi instalarea prematură a menopauzei, însă autorul principal al studiului este de părere că expunerea la fumul de ţigară afectează echilibrul hormonilor. „Se pare că această asociere este datorată expunerii frecvente la fumul de ţigară, pe parcursul întregii vieţi,” a declarat Andrew Hyland.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.