LIFESTYLE 25 iunie 2014

Fumatul, mai periculos decât acum 50 de ani

de Covasna Media | 238 vizualizări

Câteva chimicale care intră în compoziţia ţigărilor de astăzi le fac deosebit de nocive pentru organismul uman şi dau dependenţă de fumat.

Fumătorii din ziua de astăzi sunt supuşi unui risc sporit de cancer pulmonar şi alte afecţiuni pulmonare obstructive, comparativ cu 50 de ani în urmă. De vină sunt fabricanţii de ţigări, care folosesc tot felul de ingrediente nocive, dar ispititoare, care fac ţigările moder­ne mai atractive, dar mult mai nesănătoase, chiar periculoase, consumatorii riscând să moară de cancer şi să capete dependenţă de fumat de la vârste fragede, scrie Daily Mail.

O asociaţie de caritate din SUA a iniţiat o campanie de conştientizare a publicului asupra riscurilor fumatului şi a prezentat o infografie cu ceea ce se ascunde în spatele ţigărilor pe care le fumăm în ziua de astăzi.

În principiu, este vorba des­pre ingredientele nocive din ţigări. Iată câteva dintre cele mai periculoase care intră în compoziţia ţigărilor şi dau dependenţă de fumat:

  • Cantitatea de nicotină. Prin creşterea acesteia, creşte şi dependenţa de fumat.
  • Amoniacul. Unii producători adaugă amoniac în ţigări pentru a creşte viteza cu care nicotina ajunge la creier.
  • Zaharurile. Adăugate în compoziţia ţigărilor, acestea cresc dependenţa de fumat şi fac ca fumul de ţigară să fie mai uşor de inhalat.
  • Acidul levulinic. Acest compus face fumul de ţigară mai fin şi mai puţin iritant.
  • Filtrele cu ventilaţie. Găurile din filtrele de tutun îl fac pe fumător să inhaleze mai viguros fumul de tututn, făcând astfel ca produşii carcinogeni din ţigară să intre mai adânc în plămâni.
  • Aromele artificiale. Adă­ugând în tutun arome artificiale cum ar fi cele de mentă, cacao, lichior şi altele, acestea fac ţigările mai atractive pentru tineri şi dau mai uşor dependenţă de fumat. În plus, memtolul răcoreşte căile repiratorii şi „maschează”efectele adverse ale fumatului, cum ar fi iritaţiile produse de fumul inhalat.
Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.