LIFESTYLE 25 mai 2015

Fructele consumate în exces pot îngrăşa sau ataca smalţul dinţilor

de Covasna Media | 336 vizualizări

Dacă sunt consumate în exces, fructele pot îngrăşa sau pot ataca smalţul dinţilor, spun nutriţioniştii.

Deşi sunt foarte sănătoase, fructele nu sunt alimente de bază. Adică nu pot înlocui niciuna dintre cele trei mese zilnice.

„Sunt persoane care spun că mai bine să nu mănânc mâncare, mănânc două fructe. Nu este eficient pentru slăbit şi siluetă. Fructele conţin apă şi zahăr. Pot duce la kilograme în plus”, a declarat pentru Digi24 dr. Mihaela Bilic, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De exemplu, un ciorchine de struguri de 500 de grame conţine echivalentul a opt linguriţe de zahăr.

Dr. Mihaela Bilic: „Fructoza din fructe se absoarbe mai lent în sânge decât zahărul clasic. Asta nu înseamnă că îngraşă mai puţin, are tot patru calorii pe gram, însă absorbindu-se mai lent, ne satisface mai eficient nevoia de zahăr şi în acelaşi timp nu contribuie la descărcarea hormonului insulină. Din cauza asta este folosit şi de diabetici, insulina fiind un hormon ce duce la îngrăşat”.

Specialiştii recomandă ca fructele să fie consumate cu măsură. Atenţie! La copii, pot provoca chiar şi carii.

Dr. Mihaela Bilic: „Copiii este bine să se spele pe dinţi după ce consumă fructe - şi adulţii - şi să nu primească în biberon în loc de apă suc de fructe, pentru că sucul de fructe care rămâne pe dinţi are nu numai zahăr. De exemplu, sucul de fructe din citrice. Aciditatea lui atacă şi smalţul dinţilor”.

Cantitatea ideală recomandată de nutriţionişti este de cinci porţii de fructe şi legume proaspete pe zi, împărţite astfel: trei de legume şi două de fructe.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.