Fructe cu conținut scăzut de zahăr
Deși toate fructele sunt sănătoase, unele dintre ele au aport caloric mai ridicat din cauza conținutului mai ridicat de zahăr, numită și fructoză, în timp ce altele au în compoziția lor mai multă apă, putând fi consumate fără probleme de cei care doresc să scape de kilogramele în plus.
Fiind sărace în carbohidrați, aceste fructe sunt recomandate în orice dietă echilibrată sau în dietele cu reguli stricte.
Iată câteva exemple de fructe cu conținut scăzut de zahăr:
Merele. Pe lângă faptul că abundă în vitamina C și fibre (dacă sunt consumate cu coajă), merele au un conținut slab de calorii și carbohidrați, mai exact 52 de calorii la 100 de grame și 14 grame de carbohidrați.
Coaja furnizează fibre necesare unei bune digestii, dar şi antioxidanţi care lupta împotriva radicalilor liberi şi previn îmbătrânirea prematură.
Perele. Atunci când simți nevoia să ronțăi ceva între mese, 2-3 felii de pară sunt alegerea ideală. În plus, perele au indice glicemic scăzut, iar din acest motiv zahărul din ele este absorbit mai lent de organism, așadar nu vei mai pofti la fel de des la alte dulciuri sau la gustări nesănătoase cum sunt biscuiții sau covrigeii. O pară de mărime medie are aproximativ 100 de calorii.
Căpșunile. Profită din plin de sezonul de coacere a căpșunilor, astfel că 50 de grame de căpșuni conțin doar 4 grame de carbohidrați. Pe lângă bogăția de vitamine și minerale, căpșunile conţin şi acid elagic, despre care s-a descoperit că inhibă creşterea şi dezvoltarea tumorilor.
Antocianinele din aceste fructe au efect analgezic şi blochează acţiunea unor compuşi chimici care cresc nivelul inflamațiilor din organism.
Kiwi. Aceste fructe se găsesc pe rafturile magazinelor pe tot parcursul anului, fiind alternative ideale pentru o dietă bogată în carbohidrați. Un kiwi mediu conține aproximativ 42 de calorii și 13 grame de carbohidrați, precum și cantități mari de potasiu, vitamina C și fibre.
Cireșele. Cireșele au un indice glicemic scăzut și un conținut sărac de carbohidrați, fiind recomandate inclusiv persoanelor diagnosticate cu diabet. Astfel, aproximativ 100 de grame de cireșe furnizează 59 de calorii și 14 grame de carbohidrați. De asemenea, cireșele au și un efect antioxidant și protejează împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului și altor boli cronice, scrie clicksanatate.ro.
Portocalele și lămâile. Răcoritoare şi bogate în vitamina C, portocalele au totodată şi un indice glicemic redus. O portocală medie conţine aproximativ 62 de kcal şi 15 grame de carbohidraţi, completând însă generos aportul de acid folic şi potasiu, mineral care reglează presiunea arterială. Grapefruitul prezintă aceleaşi calităţi nutriţionale.
Lămâia are doar 26 de calorii la 100 de grame, fiind cel mai important aliat împotriva grăsimii. Conținutul de flavonoide fac din lămâie un important aliat în lupta contra cancerului. Lămâia este foarte bună pentru îngrijirea pielii, a dinților și au puterea de a opri infecțiile. De asemenea, consumul de lămâi ajută în tratarea hemoragiilor interne, arsurilor, probleme de păr sau hipertensiune arterială.
Papaya. Cu doar 33 de calorii la suta de grame, papaya este un fruct deseori recomandat în curele de slăbire. Sunt excelente pentru întreținerea părului, unghiilor și menținerii tenului curat și tânăr. Sunt fructe care dau un bust de energie, te scapă de indigestii și constipație, previn bolile de piele datorită conținutului bogat în beta-caroten, scad glicemia și sunt indicate pentru diabetici.
Printre fructele cu un conținut minim de carbohidrați se mai numără afinele (57 calorii/10 grame), piersicile (42 calorii/100 grame), pepenele roșu (30 calorii/100 grame), ananasul (50 calorii/100 grame) sau bananele (90 calorii/100 grame).