LIFESTYLE 14 mai 2015

Experiment: Metodă de renunţare la fumat care chiar funcţionează

de Covasna Media | 444 vizualizări

Oamenii de ştiinţă americani au testat două metode de renunţare la fumat, pe tot atâtea grupuri, pentru a vedea care dintre ele e cea mai eficientă. O parte dintre subiecţi au fost trataţi cu o recompensă mare la final, iar ceilalţi taxaţi în caz că cedau „ispitei”.

Întrebaţi din ce grup vor să facă parte, cei mai mulţi au optat pentru eşantionul care primea recompensa. Odată intraţi în „joc” în acest grup, doar o mică parte au reuşit însă să se lase de ţigări, relatează New York Times citat de ziare.com. Mai mult succes au avut cei din al doilea grup.

De menţionat e că în ambele grupuri, atât „recompensa”, cât şi „taxarea” ţineau de bani.

Concret, când au fost puşi să facă un depozit de 150 de dolari, bani pe care i-ar fi pierdut dacă n-ar fi rezistat fără ţigări timp de şase luni, şansele de a reuşi să se lase de viciu au fost duble.

În grupul celor care au pus în depozit 150 de dolari, la finele studiului, dacă reuşeau să se lase de fumat, primeau şi un premiu de 650 de dolari. În primul grup, cel în care au intrat circa 90% dintre subiecţi, se oferea un premiu de 800 de dolari, în caz de reuşită. În acest al doilea grup, rata reuşitei a fost de doar 17%, pe când în celălalt de 50%.

Rezultatul acestui studiu este mai cu seamă util companiilor care îşi încurajează salariaţii să renunţe la fumat.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.