Expediţia transafricană Khumba 2018, la final; peste 15.500 de kilometri, în 45 de zile
Expediţia Khumba 2018, efectuată de patru covăsneni care au traversat continentul african de la nord la sud cu două maşini de teren, a ajuns la final după 45 de zile de călătorie, se arată într-un comunicat de presă, remis marţi AGERPRES.
Membrii expediţiei au parcurs în total peste 15.500 de kilometri, iar, în cursul zilei de luni, Szarukán László şi Tulit Zsombor au îmbarcat maşina pe un vapor şi au trimis-o acasă.
Ceilalţi doi membri ai echipajului, Debreczeni László şi Demeter László, s-au întors în ţară cu câteva zile mai devreme.
„Înaintând pe coasta Oceanului Indian, în data de 17 aprilie au ajuns la cel mai sudic punct al Africii, la limita dintre oceanele Atlantic şi Indian: Capul Agulhas. De acolo au ajuns în Cape Town, care a marcat sfârşitul drumului şi la Capul Bunei Speranţe, astfel în data de 19 aprilie şi-au îndeplinit misiunea (...) Au trecut 10 graniţe şi au parcurs peste 15.700 de kilometri. În Cape Town, au început să pregătească maşina pentru călătorie, la fel cum au făcut şi acasă, la începutul expediţiei, şi în data de 23 aprilie au trimis-o cu vaporul spre Constanţa. Apoi cei doi membri ai expediţiei vor zbura spre Bucureşti“, se arată în comunicat.
Cei patru covăsneni au tranzitat în total zece ţări din partea estică a continentului african şi anume Egipt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Regatul eSwatini (Swaziland) şi Africa de Sud, de la Cairo la Capetown.
Pe parcursul călătoriei aceştia au ţinut un jurnal on-line şi au postat fotografii din locurile pe care le-au vizitat, promitând că la revenirea în ţară le vor povesti celor interesaţi întreaga aventură.
Aceasta a fost prima expediţie comună a celor patru covăsneni, pasionaţi de călătorii. Debreczeni László şi Demeter László, membri ai Clubului Sepsi Sic Outland Expedition, au participat în anii trecuţi la mai multe raliuri, printre care Budapesta-Bamako, Asia Race, Sahara Morocco, iar Szarukán László şi Tulit Zsombor au organizat şi luat parte la mai multe expediţii montane.
De altfel, acesta din urmă este preşedintele Asociaţiei „Secui la înălţime“ şi are în palmares câteva dintre cele mai importante vârfuri din lume, printre care Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica).
Sursă foto: Facebook