LIFESTYLE 16 martie 2015

Egiptul îşi schimbă capitala

de Covasna Media | 377 vizualizări

Noul oraş va fi ridicat de constructorul celei mai înalte clădiri din lume

Guvernul egiptean a anunţat că va muta capitala ţării la est de actualul centru administrativ al ţării, Cairo. Ministrul pentru Locuinţe Mustafa Madbouly a spus că proiectul va costa 45 de miliarde de dolari şi va dura între cinci şi şapte ani, scrie BBC News.

Motivul pentru care autorităţile de la Cairo au luat această decizie este suprapopularea actualei capitale.

Autorităţile încearcă, astfel, să evite blocarea totală a activităţii în următorii 40 de ani, când este de aşteptat ca populaţia oraşului să se dubleze. În prezent, Cairo are o populaţie estimată între 16 şi 18 milioane de locuitori.

Parlamentul egiptean, Guvernul şi toate instituţiile administrative ar urma să fie mutate în noul oraş care va fi „o capitală mondială”.

Dezvoltatorii susţin că noul oraş – al cărui nume nu a fost încă dezvăluit, va avea 2.000 de şcoli şi colegii şi mai mult de 600 de spitale.

Proiectul va crea peste un milion de locuri de muncă. Vor fi construiţi peste 700 de kilometri pătraţi de locuinţe în care vor putea locui peste 5 milioane de rezidenţi.

Noua capitală ar urma să fie construită undeva de-a lungul coridorului dintre Cairo şi Marea Rosie, asigurând legătură cu rutele maritime.

Oraşul va fi construit de Capital City Partners, un fond privat de investiţii deţinut de Mohamed Alabbar, din Emiratele Arabe Unite, fond care a construit şi cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa.

„Este o oportunitate extraordinară să construim un oraş de la zero, ţinând cont de nevoile autorităţilor şi ale poporului egiptean”, a spus Alabbar, pentru BBC. Omul de afaceri a adăugat că se vor folosi cele mai avansate tehnici pentru proiectarea oraşului care „va alimenta mândria şi încrederea în sine a egiptenilor”.

Deşi deocamdată nu se ştie numele viitoarei capitale, proiectanţii spun că atunci când va fi gata va avea mărimea oraşului Singapore şi va fi dotat cu un aeroport mai mare ca Heathrow din Londra. Autorităţile spun că schimbarea capitalei va duce şi la renaşterea economiei ţării, care va fi mai bine administrată dintr-un oraş modern, scrie incont.ro.

Nu este prima dată când o ţară decide să-şi mute capitala dintr-un motiv sau altul. De exemplu, Brazilia şi-a schimbat capitală de la Rio de Janeiro la Brasilia, în anii ‘50, Pakistanul a înlocuit Karachi cu Islamabadul, în 1959, iar Rusia şi-a mutat centrul administrativ de la Sankt Petersburg la Moscova, în 1918.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.