LIFESTYLE 12 ianuarie 2014

Egalitatea între sexe provoacă depresii în rândul bărbaților

de Covasna Media | 438 vizualizări

Bărbații prezintă mai multe simptome de depresie atunci când partenerele lor se dedică locului de muncă și încasează un salariu mai mare decât ei, relevă un sondaj realizat în Belgia și comentat într-un articol publicat de ediția online a publicației Le Soir.

„Faptul că femeia muncește la fel de mult ca și el îl poate face face pe bărbat să devină mai agitat și îi poate afecta sănătatea psihică, cu atât mai mult dacă ea câștigă mai mulți bani”, explică profesorul belgian de sociologie Piete Bracke. De asemenea, bărbații prezintă un risc mai ridicat de a cădea în depresie dacă ajung în situația de a contribui mai mult decât iubitele lor la treburile casnice, situație care nu se întâlnește și în cazul femeilor.

Potrivit comentatorilor sondajului, aceste rezultate arată că bărbații se tem că-și pot pierde statutul, autoritatea și autonomia în relația de cuplu. „Ei acceptă cu greu includerea sarcinilor casnice în responsabi­li­tățile lor cotidiene, la fel ca și faptul că partenera lor este capabilă să-și câștige mai bine existența decât ei”, sunt de părere autorii articolului.

Pentru sociologul citat mai sus, aceste rezultate sunt surprinzătoare. „Am decis să reali­zăm acest studiu pentru a arăta că am pornit pe drumul unei societăți egalitare între sexe. Dar încă suntem departe de acest punct”, consideră el, estimând că „egalitatea între sexe în relațiile de cuplu întâmpină încă rezistență din partea bărbaților și, în consecință, femeile nu pot beneficia deplin de o împărțire justă a timpului între activitatea profesională și treburile casnice”.

(Agerpres)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.