LIFESTYLE 22 ianuarie 2015

Efectele periculoase ale antibioticelor

de Covasna Media | 302 vizualizări

Ne-am obișnuit ca de fiecare dată când ne îmbolnăvim să luăm antibiotice și să nu mai mergem la medicul de fami­lie. Dacă la prima vedere acestea îmbunătățesc starea ta de sănătate, pe termen lung, pot provoca boli foarte grave.

Cresc riscul de obezitate în copilărie

Potrivit unui studiu publicat în 2014 efectuat de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, copiii care au luat antibiotice înainte de vârsta de 2 ani au un risc crescut de a deveni obezi în copilărie. Antibioticele cu spectru larg vizeze un număr mai mare de organisme decât cele cu spectru îngust, explică oamenii de știință. Mai mult, conform unui studiu apărut în publicația „Jurnalul Internațional al Obezității“, specialiștii spun că cei mici pot suferi de obezitate și din cauza mamelor care au luat antibio­tice în al doilea și al treilea trimetru al sarcinii.

Pot provoca diabet de tip 1

Deoarece antibioticele ucid bacteriile benefice din intestine, sistemul imunitar poate avea de suferit. Când consumi o doză mare de antibiotice de la o vârstă fragedă, este afectat și pancreasul, favorizând apariția diabetului.

Pot distruge anumite bacterii, cum este Helicobacter pylori

Oamenii de știință spun că infecția cu bacteria Helicobacter pylori are și o parte pozitivă. După efectuarea mai multor studii pe șoareci, cercetătorii de la Universitatea Zurich și Mainz au descoperit că infecția instalată în primele zile din viață determină mai târziu rezistența la alergenii care duc la declanșarea astmului.

Nu mai tratează infecțiile

Specialiștii spun că dezavantajul cel mai mare pe care îl are consumul regulat de antibiotice este că poate crește riscul apariției bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice. Preocuparea cea mai serioasă cu rezistența la antibiotice este faptul că unele bacterii au devenit rezistente la aproape toate antibioticele disponibile. Aceste bacterii sunt capabile să provoace boli grave.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.