LIFESTYLE 25 februarie 2014

Deciziile dificile se iau mai bine pe întuneric

de Covasna Media | 483 vizualizări

Persoanele care trebuie să ia decizii dificile reuşesc să reflecteze cu o mai mare obiectivitate atunci când analizează diverse aspecte pe întuneric, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea din Toronto.

Oamenii de ştiinţă canadieni spun că stingerea luminilor reduce intensitatea emoţională, permiţând oamenilor să îşi păstreze luciditatea atunci când trebuie să ia decizii dificile, informează dailymail.co.uk.

Potrivit cercetătorilor de la University of Toronto Scarborough din Canada, atât emoţiile pozitive, cât şi cele negative sunt resimţite mult mai intens pe lumină.

Alison Jing Xu, profesor de management la această universitate, şi Aparna Labroo, profesor la Northwestern University, au realizat o serie de studii pentru a examina neobişnuitul paradox al luminii şi al emoţiilor umane.

În schimb, alte studii precedente au arătat că oamenii pot fi mai optimişti în privinţa cotaţiilor de la bursă în zilele însorite, în timp ce zilele noroase pot declanşa tulburări de dispoziţie sezoniere. „Am descoperit că în zilele însorite persoanele predispuse la depresie pot să devină chiar şi mai deprimate”.

Pentru a investiga acest fenomen, cei doi cercetători au cerut participanţilor să acorde note pentru o varietate largă de teme, precum iuţeala sosului pentru aripioare de pui, agresivitatea unor personaje fictive, gradul de atractivitate al unor persoane şi gustul a două băuturi fără alcool, servite în condiţii diferite de luminozitate.

Autorii studiului au aflat astfel că emoţiile sunt mai intense pe lumină puternică - sosul are un gust mai iute, personajele sunt percepute ca fiind mai agresive, iar oamenii par mai atrăgători.

Participanţii au băut mai mult suc în zilele însorite şi mai puţin în cele noroase, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în Journal of Consumer Psychology.

Profesorul Xu crede că efectul pe care lumina strălucitoare îl are asupra sistemului de emoţii uman ar putea fi rezultatul faptului că aceasta este percepută ca o sursă de căldură, iar perceperea căldurii poate să declanşeze o serie de emoţii.

„Lumina strălucitoare intensifică reacţiile emoţionale iniţiale pe care oamenii le au faţă de diverşi stimuli, inclusiv faţă de produse şi de persoane”, a precizat aceeaşi cercetătoare.

Cele mai multe dintre deciziile mărunte din viaţa de zi cu zi sunt luate pe lumină, însă cercetătorii canadieni au descoperit că reducerea intensităţii luminoase îi ajută pe oameni să ia decizii mai raţionale şi să încheie mult mai uşor sesiunile de negocieri. „Vânzătorii ar putea să ajusteze nivelul de luminozitate în magazinele cu amănuntul, în funcţie de natura produselor puse în vânzare. Dacă vinzi produse expresive din punct de vedere emoţional, precum flori sau inele de logodnă, atunci ar avea sens ca magazinul să fie cât mai luminat”, spune Alison Jing Xu.

Ea crede că acest efect îşi atinge potenţialul maxim în zilele însorite, în jurul prânzului, când lumina soarelui este abundentă, dar şi în regiunile geografice care au parte de mai multe zile însorite decât zile noroase.

(Mediafax)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.