De ce te doare brusc capul atunci când muşti dintr-o îngheţată? Răspunsuri la cele mai ciudate întrebări din lume
Doi cercetători americani şi-au propus să răspundă chiar şi celor mai inedite curiozităţi ale oamenilor, într-o carte denumită "Answers To The World's Weirdest Questions, Most Persistent Rumours and Unexplained Phenomena". Greg Brown şi Mitchell Moffit explică, printre altele, de ce îţi vine să strănuţi când te uiţi la soare sau de ce apar brusc durerile de cap atunci când muşti dintr-o îngheţată.
De ce îţi vine să strănuţi atunci când te uiţi la soare? De ce te doare capul atunci când muşti cu poftă dintr-o îngheţată? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care doi cercetători din America au încercat să răspundă.
În cartea „Answers To The World's Weirdest Questions, Most Persistent Rumours and Unexplained Phenomena”, Greg Brown şi Mitchell Moffit oferă explicaţii chiar şi pentru cele mai inedite curiozităţi.
Iată, aşadar, câteva dintre acestea, potrivit dailymail. co.uk:
1. De ce cafeaua provoacă respiraţie urât mirositoare?
În cavitatea bucală se găsesc nu mai puţin de 500 de bacterii. Acestea distrug resturile de mâncare, emanând compuşi volatili ai sulfului, provocând astfel un miros urât al gurii. Unele alimente, însă, stimulează dezvoltarea bacteriilor. Printre acestea se află şi cafeaua.
2. De ce îţi vine să strănuţi atunci când priveşti direct spre soare?
Atunci când se expun la o lumină puternică, multe persoane încep să strănute. Acest lucru este cunoscut drept „reflex fotic”. Se crede că un semnal al nervului optic traversează nervul trigemen, care controlează cea mai mare parte a feţei. Creierul comunică respectivul semnal muşchilor feţei, ai gâtului şi pieptului, care provoacă strănutul. Acest lucru se produce în mod obişnuit pentru a elimina o senzaţie de iritare din nas. În cazul luminii strălucitoare, însă, nervul trigemen transmite creierului în mod eronat că nasul, şi nu ochii, este iritat de lumină.
3. De ce simţi furnicături şi înţepături după ce îţi amorţeşte mâna sau piciorul?
Senzaţia de amorţeală apare din cauza întreruperii comunicării cu sistemul nervos. Atunci când stai picior peste picior, spre exemplu, sau când adormi pe unul din braţe, circulaţia sângelui către anumiţi nervi este oprită. Creierul simte asta şi îşi intensifică activitatea şi trimite un volum de sânge mai mare către nervul respectiv. De aceea se simt micile furnicături.
4. De ce te doare capul atunci când muşti cu poftă dintr-o îngheţată?
Cunoscută drept „brainfreeze”, durerea pe care unele persoane o simt atunci când mănâncă îngheţată nu durează mai mult de 20 de secunde. Atunci când îngheţata atinge cerul gurii, capilarele se contractă. Este o reacţie normală a corpului la frig, în încercarea sa de a menţine o anumită temperatură a organelor vitale. Totuşi, nu aceasta este cauza durerii, ci cantitatea mai mare de sânge care ajunge în acel moment în creier, în efortul de a-l păstra cald. Aşadar, presiune craniană creşte brusc, provocând durerea de cap. Odată de îngheţata a fost înghiţită, capilarele se dilată din nou, determinând intensificarea durerii.
5. De ce nu poţi avea muşchii mai mari?
Potrivit celor doi cercetători, fiecare persoană are un anumit volum de muşchi. Aceştia sunt controlaţi de o proteină numită miostatină, care determină cât de mare poate deveni un muşchi. Drept urmare, cum nivelul de miostantină este diferit la fiecare persoană, şi volumul până la care pot creşte muchii diferă. De aceea unora le sunt suficiente câteva şedinţe de fitness pentru a-şi mări muşchii, iar alţii par să se antreneze în zadar.
(gandul.info)