LIFESTYLE 16 aprilie 2015

De ce sunt olandezii cei mai înalţi oameni de pe planetă

de Covasna Media | 1342 vizualizări

Olandezii sunt în prezent cei mai înalţi oameni de pe planetă, dar nu a fost întotdeauna aşa. Cu câteva secole în urmă, ei se numărau printre cei mai scunzi.

Pentru a afla secretul lor, cercetătorii britanici au analizat date strânse pe parcursul a zeci de ani, iar concluziile lor au fost unele cu totul inedite.

Procesul rapid de creştere în înălţime, de 20 de centimetri pe parcursul ultimilor 150 de ani, su­gerează că această schimbare întâlnită în rândul olandezilor ar putea fi cauzată de mediul în care ei trăiesc, dar şi de selecţia naturală.

Olandezii consumă produse lactate în cantităţi mari, au parte de îngrijiri medicale de mai bună cali­tate şi în ţara lor nivelul inegalităţii sociale este scăzut. Această tendinţă de creştere în înălţime ar fi putut să apară şi la alte popoare vestice, dar a fost stopată mai devreme, notează descopera.ro.

Pentru a ajunge la această concluzie cercetătorii au analizat date privind înălţimea şi fertilitatea provenite de la 42.612 persoane cu vârste de peste 45 de ani. Iniţial, ei au descoperit că între anii 1935 şi 1967 bărbaţii cu înălţimi peste medie şi femeile cu înălţimi medii au avut mai mulţi copii decât bărbaţii scunzi şi femeile înalte şi scunde.

De asemenea, persoanele înalte aveau primul copil la o vârstă mai înaintată, iar bărbaţii înalţi şi femeile înalte aveau copii cu o rată mai mare de supravieţuire, ceea ce i-a ajutat să îşi crească succesul în reproducere.

O fertilitate mai bună, spun cercetătorii, se datorează în parte faptului că bărbaţii înalţi şi femeile de înălţime medie se implică mai degrabă în relaţii şi au mai mulţi copii pe parcursul acestora.

Se poate specula, totodată, că înălţimea ar putea fi corelată de parteneri cu atractivitatea, educaţia şi venitul, dar femeile şi bărbaţii au gusturi foarte diferite.

În final, cercetătorii au ajuns la concluzia că atât selecţia naturală, cât şi condiţiile de mediu pot explica motivul pentru care olandezii au ajuns să fie atât de înalţi.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.