LIFESTYLE 4 septembrie 2014

De ce scrâşnim din dinţi noaptea şi ce boală poate ascunde afecţiunea

de Covasna Media | 737 vizualizări

Din cauza orelor prelungite la serviciu şi pe fondul muncii solicitante, 20 la sută din populaţie scrâşneşte din dinţi, tulburare numită bruxism.

Agitaţia de peste zi face că mestecatul în gol să devină un reflex care se mani­festă involuntar, atât în timpul zilei, cât şi noaptea, în somn. Creierul nu este capabil să controleze acest reflex şi, din această cauză se instalează bruxismul, afecţiune caracterizată prin strângerea dinţilor şi scrâşnirea lor. Bruxismul afectează atât copiii, cât şi adulţii, însă, în timp ce copiii scrâşnesc din dinţi doar noaptea, adulţii o pot face şi în timpul zilei, scrie lyla.ro. 

Deşi nu au fost depistate cu exactitate cauzele bruxismului, specialiştii au lansat mai multe ipoteze. Principalii factori asociaţi bruxismului sunt anxietatea, stresul, frustrarea şi furia reprimată, agresivitatea sau hiperactivitatea. De asemenea, sunt predispuse la bruxism persoanele ai căror dinţi nu sunt aliniaţi perfect şi, de aceea, nu se închid corect. În ceea ce-i priveşte pe cei care scrâşnesc din dinţi doar noaptea, se pare că una dintre cauzele afecţiunii ar putea fi tulburarea ciclurilor de somn.

De multe ori, bruxismul apare în timpul nopţii, iar persoana afectată nu ştie că suferă de această boală. De aceea, zgomotul produs de scrâşnitul din dinţi nu ar trebui să treacă neobservat de partener. Dacă se repetă noapte de noapte, este necesară o vizita urgenţă la medicul stomatolog. Acesta va confirma diagnosticul de bruxism observând dacă există o distrugere neobişnuită a smalţului dinţilor sau a eventualelor lucrări ori fracturi dentare, semne specifice ale afecţiunii.

În cazurile uşoare bruxismul dispare de la sine după ce au trecut momentele tensionate. În cele grave, specialiştii recomandă un tratament complex: psihoterapie pentru managementul stresului, asociată cu tratament stomatologic.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.