LIFESTYLE 14 ianuarie 2015

De ce râdem? Lucruri mai puţin cunoscute despre această manifestare

de Covasna Media | 282 vizualizări

Toată lumea asociază râsul cu glumele şi comedia. Râsul însă este mai mult decât atât. Potrivit unui neurolog britanic, multe lucruri pe care oamenii le cred despre râs sunt inexac­te.

„De ce râsul este atât de distractiv?“, se întreabă specialistul. Ei bine, răspunsul nu este chiar atât de simplu, deoarece, spune neurologul, în majoritatea cazurilor ceea ce gândim des­pre râs este greşit. Pentru a face puţină lumină în acest sens, pofesorul Scott a punctat următoarele asepcte:

Râsul nu ţine doar de glume

„Întrebaţi-i pe adulţi ce-i face să râdă şi majoritatea o să vă răspundă că e vorba de glume şi umor. Însă ei se cam înşeală. Robert Provine, psiholog la Universitatea din Maryland, a descoperit că, în realitate, noi râdem cel mai mult atunci când vorbim cu prietenii noştri“, a precizat Scott, adăugând că avem de până la 30 de ori mai multe şanse de a râde cu poftă de ceva atunci când suntem împreună cu alte persoane.

Râsul este mai degrabă o formă a comunicării, şi nu o reacţie. Ştiinţa râsului demonstrează că acesta are mai puţin de-a face cu glumele şi mai mult cu comportamentul în societate, pe care noi îl folosim pentru a le arăta celorlalţi că sunt plăcuţi şi înţeleşi, subliniază neurologul.

Creierul poate face diferenţa între râsul fals şi cel sincer

În cadrul studiilor de imagistică cerebrală a fost observat felul în care râsul înfluenţează activitatea creierului. Cercetările au arătat că râsul fals determină o activitate intensă în zona cortexului medial prefrontal, zona responsabilă pentru interpretarea emoţiilor altor oameni. Aceasta ne arată că noi încercăm în mod automat să înţelegem dacă cineva râde în mod deliberat, chiar şi atunci când nu suntem instruiţi să facem acest lucru, scrie adevarul.ro.

Râsul nu slăbeşte

Internetul este plin de informaţii, potivit cărora râsul este foarte bun pentru sănătate. Din nefericire, spune Scottt, ideea că râsul arde mai multe calorii decât o tură de alergare este falsă. Într-adevăr, râsul chiar măreşte consumul de energie şi ritmul cardiac cu circa 10-20% şi acest lucru duce la arderea a circa 10-40 de calorii pentru fiecare 10-15 minute de râs. Prin urmare, ar trebui să râzi serios timp de vreo trei ore pentru a arde o cantitate de calorii acumulate în urma consumului unui pachet de cipsuri sărate, de exemplu.

Relaţiile durează mai mult atunci când râdem

Profesorul Bob Levenson, psiholog de la Universitatea Berkeley, le-a cerut unor cupluri să discute des­pre ce îi enervează la partenerul lor - un subiect destul de sensibil. Cuplurile care în timpul discuţiei au râs şi au zâmbit nu doar că s-au simţit mai bine imediat, ci au raportat şi un nivel mai ridicat de satisfacţie în relaţia lor şi au rămas împreună mai mult. Astfel, râsul ne poate ajuta să evaluăm atât starea de sănătate a unei persoane, cât şi pe cea a relaţiilor dintre oameni.

Râsul face oamenii atractivi

„Poţi să aduci pe cineva în pat cu ajutorul râsului? Un studiu efectuat asupra anunţurilor matrimoniale a constatat că atât bărbaţii, cât şi femeile specifică simţul umorului mai frec­vent decât inteligenţa, educaţia, profesia sau libidoul“, a precizat Scott. De asemenea, spune neurologul, un alt studiu a scos la iveală faptul că oamenii consideră persoanele necunoscute mai atractive dacă ele râd la glumele lor.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.