LIFESTYLE 13 iulie 2014

De ce ne este foame atunci când consumăm alcool? Cât de mult ne îngraşă şi cum trebuie să bem vinul

de Covasna Media | 633 vizualizări

Studiile sugerează că vinul nu ne îngraşă, dar păcăleşte creierul în luarea unor decizii nesănătoase. Chiar dacă vinul conţine foarte puţini carbohidraţi şi nu conţine grăsimi, acesta are totuşi calorii. De remarcat la caloriile de vin este faptul că acestea sunt digerate diferit faţă de cele din mâncare. Un studiu pe termen lung la care au participat peste 19000 femei a arătat că cele care consumau alcool aveau un risc mai mic de a fi obeze pe măsură ce înaintau în vârstă. Întrebarea rămâne: cum putem să bem inteligent?

Atunci când consumăm vin, organismul se opreşte din activitatea sa şi se concentrează pe caloriile care provin din alcool. Dacă beţi prea mult sau beţi înainte de masă, vă puneţi organismul să muncească, iar acesta începe un proces în 3 paşi care metabolizează alcoolul înainte de a utiliza alimentele.

De ce ne este foame atunci când bem?

De ce ajungem să mâncăm o pizză întreagă după o noapte în care am băut? Efectele alcoolului asupra creierului provoacă o modificare a modului în care se reglează aportul de calorii. De ce?

Scăderea nivelului de zahăr din sânge. Consumul de vin cauzează scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că organsimul se concentrează asupra metabolizării caloriilor provenite din alcool înainte de cele provenite de la alimente. Un studiu rea­lizat de Universitatea Purdue a descoperit că un consum moderat de alcool intensifică gustul sării şi al grăsimilor, motiv pentru care şunca şi omleta din dimineaţa următoare sunt atât de apetisante.

Alcoolul păcăleşte creierul. Alcoolul are un efect temporar, care face o parte a creierului să simtă foamea, excitarea şi nevoia de a merge la toaletă în acelaşi timp. Aceste activităţi sunt controlate în hipotalamus, care reglează totul, începând cu apetitul sexual, temperatura organismului şi pofta de mâncare.

Un studiu din 2004, publicat în Alcohol Journal de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton, a descoperit că o substanţă chimică din creier, numită galanina (secretată de hipotalamus) ar putea sta în spatele poftei de alimente grase şi de alcool.

„Se pare că există un ciclu de feedback pozitiv (...) Consumul de alcool produce galanina şi aceasta promovează consumul de alcool”, a explicat Bartley Hoebel, cercetător la Princeton.

Cum să rămâneţi sănătos în timp ce beţi vin

  • Mâncaţi proteine înainte să consumaţi alcool
  • Limitaţi-vă la un consum moderat de alcool
  • Evitaţi „dieta beţivului”. Dacă vă îmbătaţi, explicaţia conform căreia mâncarea grasă absoarbe alcoolul, pare plauzibilă. Cu toate acestea, nu există nimic care să oprească sau să încetinească procesul prin care ficatul trebuie să treacă pentru a transforma fiecare miligram de ace­taldehidă otrăvitoare în acid acetic. Este de preferat ca în timp ce beţi să consumaţi multă apă.
Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.