LIFESTYLE 22 aprilie 2015

De ce ne e poftă de dulce când suntem stresaţi

de Covasna Media | 593 vizualizări

Produsele alimentare de tip junk food par „să intre” cel mai bine în perioadele de stres şi oboseală. Dincolo de poftele noastre, există un motiv stabilit ştiinţific pentru care apelăm la junk food pe fond de stres.

Cercetătorii de la Universitatea din California au analizat felul în care consumul de produse alimentare şi băuturi care conţin zahăr natural, în opoziţie cu îndulcitori artificiali precum aspartamul, are capacitatea de a scădea nivelul de stres din organism, gene­rând astfel un „supraconsum” de produse tip junk food.

Produsele cu zahăr contribuie mai mult la eliminarea stresului din organism decât cele pe bază de îndulcitori artificiali, aceasta este concluzia cercetării publicate în revista de specialitate „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Practic, nivelul hormonului de stres – cortizolul – scade în cazul femeilor care au consumat, timp de două săptămâni, băuturi dulci. Oamenii de ştiinţă au încercat să afle cum influenţează acest lucru obiceiul de a consuma produse tip junk food, care abundă în zahăr natural şi/sau în îndulcitori artificiali. Cercetătorii au descoperit că zaharurile alterează activitatea hipocampusului în gestionarea stresului. Hipocampusul este acea parte a creierului responsabilă cu reglarea temperaturii corpului, a setei, a foamei, a somnului, a ritmului circadian, a apetitului sexual şi a hormonilor.

Zahărul este, practic, un carbohidrat simplu, ceea ce înseamnă că este repede procesat în organism. Din acest motiv, generează rapid o stare de bine, odată cu creşterea glicemiei, pentru că mai apoi să genereze o scădere brus­că a glicemiei, fapt care aduce cu sine necesitatea reglării glicemice. Cu alte cuvinte, te face să mănânci din nou, într-un termen foarte scurt, ceva dulce ca să-ţi reglezi din nou glicemia. Această stare este cunoscută oamenilor neavizaţi medical drept „pofta acerbă de mâncare”.

Acest tipar, însă, predispune la consumul excesiv al produselor alimentare şi al băuturilor de tip junk food, creând un ciclu foarte dăunător întregului organism, nu doar siluetei, mai notează lyla.ro.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.