LIFESTYLE 25 februarie 2016

De ce le place oamenilor vocea lui Morgan Freeman. Explicaţia ştiinţifică

de Covasna Media | 379 vizualizări

Morgan Freeman este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori, nu numai datorită calităţilor sale ca actor, ci şi datorită vocii sale. Motivul pentru care vocea lui Freeman place unui număr foarte ridicat de oameni are şi o explicaţie ştiinţifică.

Una dintre explicaţii ar fi următoarea: „Unele dintre vocile pe care le auzim tot timpul formează fundalul vieţilor noastre”, spune Pamela Rutledge, directorul centrului Media Psychology Research Center. Ea spune că toate filmele în care l-am privit pe Freeman în roluri pozitive se adaugă şi că dacă actorul i-ar spune cuiva să facă ceva anume, acea persoană nu ar spune nu.

Cu toate acestea, există şi o explicaţie mai complexă. În experimentele ştiinţifice, oamenii percep vocile joase ale bărbaţilor ca fiind mai puternice şi mai atrăgătoare decât cele cu sunete mai înalte. „Nu este suprinzător că Morgan Freeman este folosit pentru înregistrări audio, pentru că vocea sa este percepută ca fiind cea a unui bărbat puternic, dominant”, spune Casey Klofstad, profesor la Universitatea din Miami şi cercetător cu privire la felul în care societatea şi biologia influenţează felul în care luăm decizii.

Preferinţa noastră pentru voci joase nu influenţează doar ce oameni ascultăm, ci şi pe cine votăm. Într-un studiu, Flofstad şi colegii săi au înregistrat bărbaţi şi femei spunând „Te îndemn să mă votezi în noiembrie”, apoi au crescut şi au ridicat tonalitatea înregistrărilor. Cu o majoritate covârşitoare, bărbaţii şi femeile din cadrul experimentului au votat versiuni mai joase ale vocilor, indiferent de sex. Acest lucru se explică prin faptul că avem impresia că oamenii cu voci joase sunt mai integri, mai competenţi şi că sunt mai puternici, scrie gandul.info.

Freman are la rândul său o teorie cu privire la puterea vocilor precum a sa. „Dacă vrei să îţi îmbunăţeşti sunetul vocii, cască foarte mult”, a spus el într-un interviu. „Acest lucru îţi relaxează muşchii gâtului. Îţi relaxează corzile vocale, iar imediat ce acest lucru se întâmplă, tonalitatea scade. Cu cât ai vocea mai joasă, cu atât sună mai bine”, potrivit Time.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.