LIFESTYLE 24 septembrie 2013

De ce femeile nu pot bea cot la cot cu bărbaţii?

de Covasna Media | 1081 vizualizări

Despre alcool s-au scris multe – atât despre beneficiile consumului moderat al anumitor tipuri de băuturi alcoolice, precum vinul, cât şi despre efectele nocive ale excesului. Dar v-aţi întrebat oare de ce corpul unei femei reacţionează altfel la băutură decât cel al bărbatului?

De mai bine de 10.000 de ani oamenii consumă băuturi fermentate, iar această practică a fost, de-a lungul timpului, şi lăudată, şi blamată. În timp ce consumul moderat – unul sau cel mult două pahare de vin de calitate – poate aduce beneficii sănătăţii, mai ales de natură cardiovasculară, prea mult alcool strică. Au dovedit-o medicii şi a constatat acest lucru aproape fiecare adult care s-a confruntat, pe propria piele sau faţă în faţă, cu cazuri de excese, scrie lyla.ro.

Dar cu ce diferă consumul de alcool la femei şi la bărbaţi şi de ce femeile nu pot bea cot la cot cu reprezentanţii sexului tare?

Femeile beau haotic 

Spre deosebire de bărbaţi care obişnuiesc, adesea, să bea câte o bere-două pe zi, mai ales în sezonul cald, femeile beau mai rar, însă, în acele momente, fac exces. Astfel că, deşi bărbaţii beau mai des, femeile se îmbată mai des, depăşind adesea media de şase pahare pline de alcool la o singură ocazie.

Femeile nu tolerează la fel de bine alcoolul 

Corpul unei femei tolerează altfel alcoolul comparativ cu trupul unui bărbat, iar motivele din spatele acestui fapt nu sunt încă pe deplin cunoscute de oamenii de ştiinţă. Unele ipoteze susţin că hormonul feminin estrogen interacţionează cu alcoolul astfel încât creşte nivelul de toxicitate asupra ficatului, în timp ce alte ipoteze ştiinţifice arată că există enzime diferite în stomacul unei femei, faţă de cel al bărbatului, motiv pentru care reprezentanţele sexului frumos nu suportă atât de bine cantităţile mari de alcool. Totodată, mai poate avea legătură şi cu faptul că trupul femeii conţine, pe kilogram, mai puţină apă decât cel al bărbatului, motiv pentru care alcoolul se diluează mai greu şi mai lent în corpul femeii, spre deosebire de cel al reprezentantului sexului tare. Acest lucru a fost dovedit printr-un simplu alcooltest. Chiar dacă o femeie şi un bărbat beau exact aceeaşi cantitate de alcool, alcoolemia ei va fi uşor mai mare decât a lui.

Alcoolul ridică mai multe probleme de sănătate femeii 

Pentru că femeia tolerează mai greu alcoolul, ea este mai expusă riscurilor asociate consumului. Acestea includ boli de inimă sau/şi alte afecţiuni asociate, cele la nivelul ficatului, cancerul de sân, precum şi dependenţa de alcool. Pentru ca o femeie să nu se expună riscurilor asociate consumul de alcool, ea nu ar trebui să bea mai mult de şapte pahare pe săptămână sau nu mai mult de trei pahare la o ocazie, în timp ce bărbaţii pot bea până la 14 pahare de alcool de săptămână şi până la 4 într-o singură zi.

Creşte riscul de cancer la sân 

Toate studiile ştiinţifice au demonstrat că există o asociere între consumul de alcool şi apariţia cancerului la sân. În timp ce o femeie care bea un pahar de vin pe zi se expune unui risc minim de apariţie a cancerului mamar, o femeie care bea cinci pahare pe zi prezintă un risc cu 50% mai mare de îmbolnăvire decât una care nu bea deloc.

Alcoolismul este mai letal la femei 

Un studiu german publicat anul trecut a demonstrat că dependenţa de alcool este de două ori mai mortală la femei decât la bărbaţi. Rata decesului în rândul femeilor alcoolice este de patru ori mai mare decât în rândul femeilor care nu beau alcool şi de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor care consumă licorile lui Bachus.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.