De ce bărbaţii au un simţ al orientării mai bun decât femeile
Un studiu publicat în revista Behavioral Brain Research arată că bărbaţii au un simţ al orientării mai bun decât femeile, iar atunci când femeilor li se administrează o picătură de testosteron, simţul orientării se îmbunătăţeşte şi la ele, informează iflscience.com, citat de gandul.info.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţe din Trondheim şi a fost aplicat pe un număr mic de persoane. În primul experiment, 18 bărbaţi şi 18 femei au fost folosiţi, în timp ce în al doilea studiu au fost folosite 42 de femei.
Cu toate acestea, cercetătorii spun că studiul scoate în evidenţă capacităţi mai bune deţinute de bărbaţi în ceea ce priveşte simţul orientării. În prima parte, participanţii au fost cuplaţi la un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică (fMRI) şi li s-a cerut să completeze un labirint virtual.
Bărbaţii s-au demonstrat a fi mai buni utilizatori ai punctelor cardinale. Au reuşit să ajungă la capătul labirintului mai bine şi de asemenea au rezolvat mai multe sarcini alocate, cum ar fi găsirea unei maşini galbene. Participanţii folosit ochelari 3D şi un joystick în labirint în timp ce au fost înregistrate imagini cu creierele lor.
„Simţul orientării la bărbaţi a fost mult mai eficace. Ei au ajuns pur şi simplu la destinaţie mai repede”, a declarat Carl Pintzka, medic şi doctor candidat al Departamentului de Neuroştiinţe.
În al doilea experiment, 42 de femei au fost împărţite în două grupuri de 21. La o jumătate i s-a administrat puţin testosteron, iar la cealaltă placebo. Nici unul dintre grupuri nu a avut cunoştinţă de ce i s-a administrat.
În timp ce femeile din al doilea experiment nu au rezolvat mai multe sarcini decât cele din primul, ele păreau să aibă o „mai bună cunoaştere a structurii labirintului”, potrivit lui Pintzka. „Şi au folosit zona hipocampus-ului într-o măsură mai mare, zonă care în mod normal era folosită mai mult de bărbaţi pentru a naviga”, a adăugat el.
Cercetatorii sugerează că diferenţele existente depind de modul în care creierul nostru a evoluat, cu bărbaţii obişnuiţi să fie în trecut vânători, în timp ce femeile erau culegătoare. „În termeni simpli, femeile sunt mai rapide la găsirea lucrurilor prin casă, în timp ce bărbaţii sunt mai rapizi la găsirea casei”, a spus Pintzka.
Acest studiu vine în contradicţie cu cercetările care sugerau că femeile au creierul configurat similar cu al bărbaţilor. Totuşi, având în vedere numărul mic de subiecţi implicaţi în acest studiu, nu cu siguranţă prematur pentru tragerea unor concluzii semnificative din aceste rezultate. Cu toate acestea, pierderea simţului orientării este un simptom precoce de Alzheimer, şi înţelegerea mai bună a proceselor care au loc ar putea ajuta la combaterea bolii.