Dacă îţi ajuţi soţia la treburile casnice ai parte de mai puţin sex. Care sunt explicaţiile sociologice?
Bărbaţii care îşi ajută soţiile în gospodărie au parte de mai puţin sex decât bărbaţii din aşa-numitele căsătorii „tradiţionale” unde activităţile de gospodărie sunt exclusiv în sarcina soţiei, spun cercetătorii din SUA şi Spania într-un studiu publicat în American Sociological Review. Bărbaţii nu trebuie să ia aceste constatări ca o justificare pentru a nu găti, a nu face curăţenie sau cumpărături, a avertizat Sabino Kornrich. „Oamenii care refuză să ajute îşi pot creşte riscul de conflict în căsnicie, iar partenerii lor pot avea un nivel de satisfacţie maritală redus.”
„Rezultatele arată că genul încă organizează viaţa de zi cu zi în căsătorie”, a declarat Julie Brines, profesor de sociologie. Acest ultim studiu le contrazice pe cele anterioare, care tindeau să sugereze că bărbaţii căsătoriţi au parte, în general, de mai mult sex în schimbul treburilor pe care le fac în casă. Cu toate acestea, studiile nu au luat în considerare ce activităţi anume au realizat soţii.
Sociologii au declarat că cercetarea lor a demonstrat că sexul nu este o monedă de schimb în căsătorie. Mai degrabă, acesta este asociat cu tipurile de activităţi pe care fiecare le face. Cuplurile căsătorite au raportat o frecvenţă mai mare a activităţii sexuale atunci când femeile au gătit, au făcut curăţenie şi cumpărături, iar bărbaţii s-au ocupat de grădinărit, instalaţii electrice, întreţinere auto şi au plătit facturile.
Cercetătorii au analizat datele obţinute printr-un sondaj naţional realizat pe aproximativ 4.500 de cupluri heterosexuale căsătorite din Statele Unite ale Americii. Studiul, cel mai mare de acest gen care a măsurat frecvenţa activităţii sexuale în rândul cuplurilor căsătorite, a inclus date din 1992 – 1994.
„Activităţile tradiţional feminine” includ cumpărăturile, curăţenia, îngrijirea copiilor şi gătitul. Potrivit studiului, soţii şi soţiile au petrecut o medie de 34 de ore în fiecare săptămână cu treburile asociate în mod tradiţional sexului feminin şi 17 ore în fiecare săptămână realizând „munci masculine”. Cercetătorii au descoperit că femeile tind să fie mai implicate în treburile tradiţional masculine, decât bărbaţii în cele tradiţional feminine.
În cazul căsătoriilor în care soţia a efectuat toate sarcinile tradiţional feminine, cuplurile au făcut sex de 1,6 ori mai mult decât cuplurile în care bărbatul a fost implicat în toate „treburile feminine”. Autorii au declarat că au fost surprinşi de conexiunea descoperită între o diviziune tradiţională a muncii în gospodărie şi frecvenţa activităţii sexuale.
Factori care nu au influenţat rezultatul:
- Comportamentul coercitiv al bărbatului nu a jucat niciun rol, deoarece femeile au raportat niveluri similare de satisfacţie a vieţii sexuale în ambele tipuri de gospodarii (tradiţionale sau „moderne”)
- În gospodăriile în care ambii soţi aduc venituri, diferenţa de frecvenţă sexuală a fost determinată de comportamentul masculin în ceea ce priveşte treburile casnice feminine. De asemenea, veniturile soţiei nu au avut niciun impact asupra frecvenţei activităţii sexuale.
- Nu au avut niciun impact ideologia de gen, religia şi fericirea în căsătorie.
- „Căsătoria în zilele noastre nu este ceea ce a fost acum 30 sau 40 de ani, dar există unele lucruri care rămân importante. Sexul şi menajul sunt încă aspecte cheie într-o căsnicie şi ambele sunt legate de satisfacţia maritală şi de modul în care soţii îşi exprimă identitatea lor de gen”, a adăugat Brines.