LIFESTYLE 15 mai 2014

Cum se procedează corect în cazul unor arsuri prin opărire

de Covasna Media | 39573 vizualizări

Cauza principală a arsurilor prin opărire o constituie apa fierbinte de la robinet, urmată de aburii formați de o oală cu apa clocotită, tempera­tura extrem de ridicată a apei de la duș (peste 48 de grade Celsius constituie pericol), băuturile fierbinți (ceai, cafea) sau mâncărurile gătite fierbinți.

Potrivit csid.ro, deși cunoscând cauzele putem preveni apariția unor accidente prin opărire, astfel de cazuri încă se mai întâmplă din cauza curiozității copiilor mici, întelegerii limitate a pericolului sau mobilității și agilității reduse a persoanelor în vârstă, de aceea este necesar să cunoaștem regulile elementare de prim-ajutor în caz de opărire:

- îndepărtează victima de sursa opăririi;

- dacă hai­nele nu s-au lipit de victimă, îndepartează-le de piele și scoate ceasuri sau eventuale bijuterii;

- răcește zonă arsă cu un jet de apă rece pentru minimum 10 minute, însă nu mai mult de 20 de minute. Acest lucru va reduce deteriorarea țesuturilor și va ameliora senzația de durere;

- acoperă zonă opărită cu o compresă sau o bucată de pânză uscată și sterilă;

- sună de urgență la numărul unic 112.

Reține: dacă zona afectată implică fața, mâinile, picioarele, articulațiile sau organele genitale trebuie neapărat să apelezi la ajutorul medicului specialist. De asemenea, dacă arsura începe să prezinte bășici, se inflamează sau victima nu simte durere însă arsura este vizibil profundă trebuie să mergi la un centru medical pentru acordarea îngrijirilor necesare.

Ce să nu faci:

- nu încerca să scoți hainele de pe victimă dacă acestea s-au lipit de pielea sa în urma contactului cu apă fierbinte;

- nu aplica gheață, apă foarte rece, loțiuni, creme hidratante sau pudre deoarece nu fac decât să împiedice acțiunea corespunzătoare a medicilor asupra arsurii;

- nu recurge la metode naturiste din auzite deoarece pot face mai mult rău decât bine;

- nu răci zona arsă mai mult de 20 de minute pentru că se poate instala hipotermia, în special la copiii mici;

- nu administra victimei lichide pe gură în caz de sete deoarece pot apărea vărsăturile; doar umeziți-i buzele.

Remedii naturale pentru arsuri de mici dimensiuni

Arsurile de gradul I și cele de gradul II pot fi tratate la domiciliu, fără să fim îngrijorati de o posibilă infecție. Cele mai renumite tratamente naturiste și cu rezultate pozitive asupra arsurilor cauzate de opărire sunt:

- sucul de aloe vera aplicat pe zona afectată are proprietăți antinflamatorii și îndepartează durerile;

- un albuș de ou bătut spumă gră­bește procesul de vindecare a arsurilor;

- o linguriță de miere aplicată pe pielea arsă și aco­perirea cu un bandaj a zonei va ameliora durerea și va grăbi refacerea țesuturilor;

- senzația de usturime va dispărea dacă acoperi zona arsă cu o felie crudă de cartof sau o cataplasmă făcută din cartofi rași.

Ține minte însă că poți trata în siguranță, fără ajutor specializat, doar arsurile superficiale, care nu depășesc dimensiunea mâinii celui afectat. Cele care depășesc aceste dimensiuni și sunt mai profunde necesită îngrijire medicală de urgență pentru evitarea complicațiilor.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.