Cum să scapi repede de febră
Febra este un episod destul de urât şi nimănui nu-i place să fie bolnav. Însă, înainte de a lua orice decizie pentru a scădea febra, nu uita că aceasta este o reacţie normală şi naturală a organismului de a lupta cu boala.
Febra poate fi simptomul unei afecţiuni serioase şi nu o vei putea combate dacă nu rezolvi întâi boala. Tocmai de aceea pe eticheta multora dintre medicamentele antitermice scrie că dacă febra nu dispare după 3 zile, trebuie să ceri sfatul doctorului.
Medicamentele care se eliberează fără reţetă sunt menite să rezolve o infecţie virală minoră. Acestea au rolul de a controla febra medie pentru că tu să poţi „funcţiona” pe timpul zilei. Însă dacă febra persistă, nu continua cu medicamentele fără să ceri sfatul medicului.
Oamenii sunt familiarizaţi cu ideea că 37 de grade Celsius este temperatura normală a corpului. Adevărul este că temperatura corpului uman diferă pe parcursul zilei şi diferă de la persoană la persoană. De exemplu, atunci când mănânci sau când faci sport, temperatura creşte.
ornind de la premisa de mai sus, un om care are 38 grade Celsius la un moment dat după un efort sau într-o zi caniculară consideră că are febră. Greşit! Nu are în acest context; depinde de valoarea temperaturii sale în diverse momente ale zilei. În schimb, dacă temperatura trece de 39,2 grade Celsius, sună medicul. Iar dacă e mai mare de 40 de grade, mergi direct la Urgenţe!
Să presupunem că febra este uşoară şi nu necesită neapărat intervenţia medicului - nu uita, vorbim de o temperatură între 38 şi 38,9, orice temperatură aflată în afara acestui interval înseamnă fie că eşti sănătos, fie că eşti foarte bolnav.
Iată doi paşi care vor contribui la scăderea rapidă a temperaturii corpului:
1. Mănâncă mai puţin. Dacă mănânci îţi creşti temperatura corpului. Consumă supe, sucuri naturale şi apă. În acest fel te hidratezi şi te „hrăneşti” cu un cocktail de vitamine.
2. Transpiră. Înfăşoară-te într-o pătură nu foarte groasă şi culcă-te. În timp ce tragi un pui de somn vei transpira. Pe lângă faptul că, prin odihnă, îţi ajuţi corpul să lupte cu virusul, transpiraţia îţi va scădea temperatura corpului.
(sfatulparintilor.ro)