LIFESTYLE 19 august 2014

Cum să pari mai inteligent: 7 metode validate de ştiinţă

de Covasna Media | 324 vizualizări

Ce aţi face dacă v-aţi găsi în mijlocul unei petreceri, încercând să vă distraţi, când cei din jurul dumneavoastră aduc în discuţie „Război şi Pace”? Presupunând că nu aţi citit cartea, aţi alege să a) nu spuneţi nimic, b) să părăsiţi zona discuţiei sau c) să spuneţi ceva despre carte, chiar dacă nu aţi citit-o?

Potrivit descopera.ro, un sondaj efectuat pe 2.000 de britanici anul trecut în scopul identificării tacticilor folosite de oameni pentru a părea mai inteligenţi a arătat că 62% dintre aceştia ar alege varianta C. De altfel, sondajul a arătat că minţitul cu referire la lecturarea cărţilor clasice reprezin­tă cea mai răspândită strategie prin care oamenii încearcă să pară mai deştepţi. O altă strategie populară, purtatul ochelarilor, pare să fie surprinzător de eficace. Un sondaj efectuat în 2011 de organizaţia britanică College of Optometrists a arătat că 43% dintre respondenţi au afirmat că oamenii care poartă ochelari par mai inteligenţi.

Un studiu efectuat în Cehia arată că nu avem nevoie de ochelari dacă suntem frumoşi. Cercetarea a arătat că anumite trăsături faciale, precum feţele înguste, nasul lung şi bărbiile subţiri, prezintă o legătură atât cu gradul de atractivitate, cât şi cu inteligenţa percepută de către alţii. În mod interesant, bărbaţii despre care participanţii la studiu spuneau că „par inteligenţi” chiar tindeau să aibă un IQ mai mare, însă în cazul femeilor acest lucru nu era adevărat.

O altă metodă prin care puteţi da senzaţia de inteligenţă fără a vorbi este mersul în acelaşi ritm cu cei din jurul dumneavoastră. Participanţii la un studiu clasificau o persoană care mergea mai repede sau mai încet decât „o viteză normală de deplasare” ca fiind mai puţin competentă şi inteligentă. Un alt studiu arată că este recomandat să nu consumaţi alcool în public; cercetarea realizată în 2013 a arătat că asocierea între alcool şi comportamente stupide este atât de puternică, încât oamenii care doar ţineau o bere în mână erau percepuţi drept mai puţin inteligenţi.

De asemenea, contează mult şi cum scrieţi, mai ales când vine vorba de propriul nume. Persoanele care au o iniţială la mijlocul numelui par să fie mai inteligente. Participanţii la un studiu realizat anul acesta dădeau note mai mari unui fragment literar atunci când numele autorului conţinea o iniţială la jumătatea numelui. De asemenea, voluntarii presupuneau că persoanele care aveau o iniţială la mij­locul numelui erau dintr-un rang social mai ridicat decât cei fără iniţială.

Aveţi grijă totodată ce font folosiţi: un cercetător de la Princeton a descoperit că un font greu de citit făcea autorii să pară mai stupizi, pe când un font simplu şi uşor de citit îi făcea să pară mai inteligenţi.

Acelaşi cercetător a analizat totodată modul în care folosirea unor cuvinte bombastice afec­tează percepţia inteligenţei. În mod contraintuitiv, cercetătorul a descoperit că un vocabular grandios îi făcea pe participanţi să aibă o părere mai proastă despre ca­pa­citatea mentală a autorului. Cu alte cuvinte, scrie­rile mai simple par mai deştepte.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.