LIFESTYLE 3 decembrie 2013

Cum deosebeşti o aluniţă obişnuită de una cancerigenă?

de Covasna Media | 4158 vizualizări

Mici, mari, colorate, plate sau ieşite în relief, aluniţele se găsesc oriunde pe corp. Fie că e vorba de un semn de frumuseţe sau o umflătură maro şi inestetică pe piele, cu toţii le avem şi mulţi sunt cei care vor să şi scape de ele.

În primul rând, ce este o aluniţă?

Aluniţele se prezintă în diferite forme, culori şi dimensiuni, singura trăsătură comună fiind faptul că toate sunt zone intens pigmentate pe piele, adesea în tente maronii. Aluniţele apar ca urmare a producerii în piele a unui pigment cu rol protector, melanina.

Melanocitele formează pete rotunde, de culoare variabilă (de la galben deschis la brun-negru, uneori cu tente albăstrii), cu diametrul de câţiva milimetri, uneori însoţite de fire de păr. În general, aluniţele (nevii melanocitari), sunt benigne, însă unele riscă să se transforme în melanom malign.

Cum recunoşti o aluniţă cancerigenă?

Acestea au cel puţin 2 centimetri în diametru, sunt intens pigmentate (spre negru), reliefate (aspect de „dom”), situate într-o zonă de frecare.

Atenţie mare la aluniţele care şi-au modificat forma şi dimensiunea (sau care au aspect neregulat), la cele care provoacă mâncărimi sau sângerează: acestea trebuie îndepărtate chirurgical sau cu laserul cu dioxid de carbon, apoi analizate.

Câteva sfaturi cu şi despre aluniţe

Aluniţele trebuie monitorizate; dacă se schimbă în timp, aceste schimbări trebuie communicate dermatologului.

Aluniţele trebuie lăsate în pace – nu le zgândăriţi, nu încercaţi să le smulgeţi de unul singur. Nu de alta, dar nu puteţi afla cu precizie dacă e vorba de o aluniţă nevinovată sau un melanom.

Aluniţele se pot înlătura prin excizie simplă (incizie + îndepărtarea formaţiunii, uneori cu sutură) sau excizie cu electrocauterizare (se întrebuinţează un instrument care „arde” zona).

Înlăturarea aluniţei se poate face fie la medicul dermatolog, fie la plastician, în funcţie de recomandarea dermatologului; mai există metodă de înlăturare prin „criogeno-chirurgie” - o formă de îngheţare a aluniţei prin aplicarea locală de nitrogen lichid.

Ca măsură preventivă, expuneţi-vă la soare cu măsură şi staţi departe de solar!

Dacă vă răniţi la o aluniţă, nu intraţi în panică. Opriţi sângerarea cu un tampon de vată îmbibat în rivanol şi prezentaţi-vă la medicul dermatolog cât mai repede.

(obiectiv.info)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.