Concert cameral „Crăciun rusesc”
Centrul de Cultură Arcuş (Casa Bastion, str. Oltului 6) organizează joi, 19 decembrie 2019, ora 18 concertul de muzică clasică extraordinară de crăciun cu artiștii de mare clasă Horia MIHAIL (pian) și Előd KOSTYÁK (violoncel).
Cei doi muzicieni propun un concert cameral inedit cu titlul „Crăciun rusesc” în repertoriu fiind lucrările: Suita italiană de Stravinsky, Valsul sentimental și Andante cantabile de Ceaikovski și Sonata în Do major, op. 119 de Prokofiev.
Bilet intrare concert: 10 lei.
Doritorii pot procura bilete din timp la sediul CCA din str. Oltului nr. 6, între orele 9 - 15, informații suplimentare la tel: 0267 373 651.
***
Horia MIHAIL a debutat la vârsta de 10 ani, în orașul său natal - Brașov. De atunci, a concertat de peste 1000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. Absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică „Andrei Șaguna” din Brașov, Horia Mihail a studiat pianul întâi la Brașov, cu prof. Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică de la București cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois. Aici, a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diplomele de absolvire și de masterat. În 1999, a primit și „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. În prezent este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte a Asociației Culturale Accendo desfășoară o intensă activitate managerială, organizând cinci turnee MusicON ale Romanian Piano Trio, trei turnee Stradivarius, iar în cooperare cu Radio România Cultural, turneele Pianul Călător și Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri.
KOSTYÁK Előd s-a născut la Cluj-Napoca. A studiat violoncelul în oraşul natal şi la Bucureşti. A obţinut diploma de licenţă la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. În anul 1990, a participat la cursurile de măiestrie ale maeştrilor Perényi Miklós şi Onczay Csaba la Szombathely, respectiv la Keszthely. Ca membru fondator al Cvartetului Bartha, în anul 1994 câştigă Concursul pentru cvartete de coarde „Wilhelm Georg Berger” de la Braşov şi Concursul Internaţional de Muzică de Cameră „Gh. Dima” de la Cluj-Napoca. În anii 1994-95, beneficiază de o bursă de studii de cvartet de coarde la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, îndrumat de profesorul Devich Sándor. În perioada 1994-2008, ocupă postul de şef de partidă la următoarele orchestre: Orchestra Simfonică a Ansamblului Armatei la Budapesta, Filarmonica din Győr, Teatrul Naţional din Miskolc. Între anii 2009-2015 a fost şef de partidă şi la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Din anul 2008 este şef de partidă la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Kostyák Előd cântă pe un violoncel construit de Christian Neubauer în anul 1835, restaurat în anul 2008 de Márkus Barbarossa János, ca urmare a demersurilor Societăţii Amaryllis din Cluj-Napoca, instrument aflat odinioară în posesia ultimului erudit transilvan, Brassai Sámuel, în prezent fiind proprietatea Episcopiei Unitariene din Cluj-Napoca.
(Centrul de Cultură Arcuş)