Cele mai ciudate zgomote pe care le scoate corpul uman şi de ce
Aplecatul sau ridicatul corpului sau chiar adormitul pot produce zgomote ciudate sau sunete care se produc în capul tău. Unele sunt îngrijorătoare, altele sunt stânjenitoare (de ce a trebuit stomacul tău să scoată acel sunet în mijlocul acelei întâlniri importante?), însă cele mai multe sunt inofensive. De la pocnitul încheieturilor până la ţiuitul urechilor experţii de la womansday.com decodează aceste zgomote şi va ajuta să le interpretaţi.
1. Trosnirea umărului când te întinzi după un obiect aflat deasupra capului
Încheietura umărului ar putea fi inflamată, susţine David Geier, chirurg ortoped: „În cazul în care umărul sare din încheietură (iar ascest lucru se întâmplă frecvent) poate fi cauzat de inflamarea capsulei de protecţie”. Mişcările de întindere făcute adesea, precum aruncarea, încercarea de a lua un obiect aflat pe raftul de sus din bucătărie pot fi cauza inflamării. Adeseori, se aude şi un zgomot special însă acesta poate dispărea fără niciun tratament. Însă dacă trosnitul umărului este însoţit de durere, ar trebui să mergi la un medic specialist pentru un consult.
2. Explozia din cap înainte să adormi
Se mai numeşte şi sindromul capului care explodează. Acest fenomen rar nu este însoţit de durere şi de obicei are loc cu o oră sau două înainte ca persoană în cauză să adoarmă. Cei care suferă de această boală aud zgomote puternice, intermitente, explozii care par să provină din interiorul capului lor. Potrivit unui studiu publicat în Neurology nu se cunoasc cauzele acestui fenomen care nu este periculos. Afecţiunea ar putea dispărea la fel de brusc cum a apărut, spune Allen Towfigh, specialist în medicina somnului. „De vreme ce stresul şi privarea de somn ar putea declanşa fenomenul, dormi 7-9 ore în fiecare noapte şi practică yoga, meditaţie sau alte forme de reducere a stresului”.
3. Pocnirea gâtului când înclini capul pe o parte
Cel mai mai probabil zgomotul vine de la discurile dintre vertebre, spune Dr. Geier. De obicei nu este o problemă, însă dacă simţi durere, mai ales dacă aceasta coboară pe braţ, ar putea fi un semn că un nerv este fie afectat fie este presat, mai adăugă Dr. Geier. Şi de această dată este recomandat să mergi la un specialist pentru un consult.
4. Zgomotul provenit de la coloană când te apleci sau de roteşti
Poate sună surprinzător, însă nu este nici o diferenţă faţă de pocnirea degetelor, susţine Dr. Geier: „Apare din aceeaşi cauză că şi în cazul pocnirii gâtului: sunetul vine de la articulaţiile coloanei”. În cazul în care pocniturile nu sunt însoţite de amorţeli, furnicături sau slăbiciune, nu ai nimic. Totuşi, dacă zgomotele se întâmplă frecvent, este o idee bună să ceri părerea medicului de familie.
5. Ţiuitul în urechi
Aproape orice om a experimentat ţiuitul în urechi, susţine Jennifer Derebery, medic ORL-ist. „Dacă ţiuitul este puternic, enervant şi constant, este într-o singură ureche şi, aparent, nu are nicio cauză mergeţi la un medic specialist”. Însă, numai rareori, acest zgomot indică ceva sever şi, adesea, se întâmplă fără niciun motiv. Stresul, cafeină sau lipsa somnului pot contribui la ţiuit. Din tratament poate face parte eliminarea unor medicamente sau a cafeinei, reducerea stresului şi, uneori, intervenţie chirurgicală, mai spune Jennifer Derebery.
(sfatulparintilor.ro)