LIFESTYLE 8 februarie 2015

Cele mai ciudate fobii

de Covasna Media | 814 vizualizări

Fobia este o frică intensă, iraţională, care se manifestă în anumite situaţii, fiind influenţată de obiecte, activităţi sau chiar cei din jur. Care sunt, însă, cele mai ciudate fobii?

Pe lista extinsă a fobiilor cunoscute şi recunoscute de specialişti figurează sute de exemple, care de care mai bizare. Phobialist.com prezintă care prezintă cele mai ciudate fobii:

Cele mai ciudate fobii care ţin de relaţii

Genofobia. Genofobia este frica de sex. Nu e o glumă. Sunt persoane care evită sexul fiind înfricoşate de ceea ce ar putea păţi în pat.

Glamofobia. Frica de căsătorie sau glamofobia se mani­festă, în forme uşoare, aproape la toţi bărbaţii. Cu timpul, unii îşi înving frica, în timp ce alţii, preferă burlăcia.

Cele mai ciudate fobii legate de obiecte

Chrometophobia. Chrometophobia e teama de bani, mai precis frica de a atinge monede sau bancnote cauzată de microbii de pe aceste obiecte atât de utile în viaţa de zi cu zi. Teama microbilor de pe bani e bine întemeiată, dat fiind că aceştia sunt una din sursele cele mai „bogate” în germeni, alături de volan sau tastatura PC-urilor.

Antrofobia. Antrofobia sau frica de flori e cel puţin ciudată. Aceasta ar putea fi încercată să fie înţeleasă în momentul în care e vorba de acei băieţi care nu cumpără deloc flori fetelor, probabil din frică, nu din alte motive.

Nomofobia. Nomofobia e frica de a nu avea acces la telefonul mobil. Acest tip de fobie începe să se manifeste din ce în ce mai frecvent în rândul generaţiilor mai tinere, dar şi a celor mai în vârstă captivaţi de smartphonuri.

Globofobie. Globofobia e frica de baloane care se sparg. Persoanele care suferă de glofobofie evită aniversările şi petrecerile unde baloanele sunt accesorii omniprezente.

Alte fobii ciudate

Ergofobia. Ergofobia sau frica de muncă poate fi înţeleasă uneori. Aceasta pare a fi o continuare a glumei româneşti: „Omul care mult munceşte, ori e prost, ori nu gândeşte”. Aşadar, atenţie la această fobie. Riscul de a o dobândi e mare.

Tripofobia. Tripofobia e frica de găuri, fie că acestea apar sub forma unor alimente sau obiecte din jurul vostru.

Lipofobia. Lipofobia, adică frica de grăsimile din alimente, e prezentă mai ales în rândul femeilor care sunt în permanentă, din proprie iniţiativă, cu kilogramele pe care le consideră în plus.

Neofobia. Neofobia e teama de noutate. Apariţia de lucruri noi în viaţă ta sau a evenimentelor noi, chiar dacă se pot dovedi plăcute.

(adevarul.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.