LIFESTYLE 10 noiembrie 2014

Cel mai nocive țigarete

de Covasna Media | 326 vizualizări

Fumătorii care utilizează ţigarete mentolate sunt internaţi mai des la urgenţă decât cei care fumează ţigarete obişnuite şi pre­zin­tă mai des agravări ale proble­melor pulmonare cronice, pentru care să aibă nevoie de tratament în spital.

Aceste agravări se manifestă prin dificultăţi de respiraţie sau o creştere semnificativă a cantităţii de flegmă (secreţie produse în căile respiratorii), scrie doctorulzilei.ro.

Dr. Marilyn Foreman şi colegii ei de la Morehouse School of Medi­cine din Atlanta, SUA, au comparat 3.758 fumători de ţigarete mentolate şi 1.941 fumători de ţigarete obişnuite; participanţii avea vârste cuprinse între 45 şi 80 de ani şi fumau cel puţin 10 pachete de ţigarete pe an.

Deşi diferenţele între cele două tipuri de fumători nu erau mari, studiul a evidenţiat totuşi câteva deosebiri:

- la prima vedere, părea că fumătorii de ţigarete mentolate suferă în mai mică măsură de boala pulmonară obstructivă cro­ni­că (BPOC) şi era mai puţin pro­ba­bil ca ei să prezinte tuse cronică sau producţie cronică de spută (secreţie mucoasă din căile respiratorii inferioare, eliminată prin tuse)

- de asemenea, era mai puţin probabil ca fumătorii de ţigarete mentolate să folosească medicamente pentru a-i ajuta să respire.

- dar, deşi cele două grupuri prezentau frecvenţe similare ale episoadelor de agravare a BPOC în cele 18 luni de studiu, fumătorii de ţigarete mentolate au prezentat mai des agravări severe, riscul de apariţie a acestora fiind cu 29% mai mare decât la cei care fumau ţigarete normale.

- de asemenea, fumătorii de ţigarete cu mentol au obţinut rezultate mai proaste la un test ce măsura distanţa pe care o pot parcurge în 6 minute şi au prezentat dificultăţi mai mari de respiraţie decât persoanele care fumau ţigarete obişnuite.

Cercetătorii admit că studiul lor nu demonstrează că mentolul este direct responsabil de agravarea problemelor pulmonare; ei bănu­iesc că mentolul ar putea avea un uşor efect anestezic asupra căilor respiratorii, iar ca rezultat, persoanelor care fumează asemenea ţigarete le este mai greu să-şi dea seama că boala lor de plămâni se agravează.

Un studiu anterior, publicat tot anul acesta şi realizat în Canada, arăta că tinerii care fumează ţigarete mentolate fumează aproape de două ori mai mult (43 de ţigarete pe săptămână, în medie), decât cei care fumează ţigarete normale (26 de ţigarete săptămânal, în medie).

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.