Ce tip de muzică face treaba să meargă ca unsă la locul de muncă
Angajaţii care ascultă muzică la birou sunt mai eficienţi şi lucrează mai bine în echipă, conform unui studiu realizat de Universitatea Cornell din SUA.
O cercetare recentă a indicat faptul că managerii ar trebui să-şi încurajeze angajaţii să asculte muzică la locul de muncă, nu să-i admonesteze pentru că se lasă distraşi de alte activităţi decât cele profesionale.
Studiul realizat de Universitatea Cornell a analizat comportamentul a trei grupuri de subiecţi: cei din primul grup nu au ascultat deloc muzică, cei din grupul secund au ascultat muzică veselă, de tipul melodiilor „Yellow Submarine”, al trupei Beatles, sau „Walking on Sunshine”, în interpretarea formaţiei Katrina and the Waves, în timp cel al treilea grup a ascultat melodii heavy metal, de tipul „Smokahontas” (al formaţiei Attack Attack!) and sau „You Ain’t No Family”, al trupei americane Iwrestledabearonce.
Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au ascultat muzică veselă au fost mai dispuse să colaboreze şi să lucreze în echipă decât cele care nu au ascultat muzică sau care au ascultat melodii triste. Angajaţii care au avut în listă numai cântece heavy metal au fost mai puţin cooperanţi decât cei care s-au delectat cu ritmuri vesele, dar mult mai dispuşi la lucru în echipă decât membrii grupului care nu au ascultat niciun fel de melodii.
În concluzie, orice tip de muzică am asculta la locul de muncă aceasta ne influenţează pozitiv performanţele profesionale, notează publicaţia „The Independent”, citată de adevarul.ro. Cercetarea a fost inspirată de efectele pe care muzica ambientală o are asupra clienţilor din magazine, care sunt dispuşi să cumpere mai mult dacă ritmurile sunt pe placul lor şi le induc o stare pozitivă.
„Melodiile cu ritm susţinut au un efect pozitiv asupra noastră, iar cercetarea a arătat că oamenii tind să interacţioneze mult mai bine într-un mediu în care au ascultat muzică, inclusiv ritmuri care în mod normal sunt asociate cu stări negative, de tristeţe”, a subliniat psihologul Kevin Kniffin, coordonatorul studiului.