LIFESTYLE 17 martie 2015

Azi are loc o eclipsă de soare vizibilă şi în România! Uite cum să te pregăteşti

de Covasna Media | 404 vizualizări

Pe 20 martie avem ocazia să observăm un fenomen astronomic rar: o eclipsă de soare. Următoarea va fi vizibilă în ţara noastră de abia în 2027.

Evenimentul de vineri va fi vizibil total din Insulele Feroe şi Arhipelagul Svalbard, iar în restul emisferei nordice, inclusiv din România, va putea fi observată doar o eclipsă parţială.

De unde poate fi văzută mai bine, la ce oră trebuie să ne uităm pe cer şi mai ales cum să privim astrul a explicat pentru Ziare.com Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

"Pentru Bucureşti avem următoarele date. Primul contact, prima muşcătură care apare pe suprafaţa Soarelui, va fi la 10:48. Faza maximă, acoperire maximă a Soarelui, care va fi la 51%-52%, va avea loc la ora 11:55, iar ultimul contact, când Soarele revine la normal, este la 13:04.

Magnitudinea este de 0,53%. De aici tragem concluzia că este o eclipsă importantă pentru România. O astfel de eclipsa în care Soarele să fie acoperit peste jumătate va mai fi în 2027. Destul de târziu", a explicat specialistul.

De la ce oră începe să se vadă în România

Preşedintele SARM a menţionat că eclipsa nu se va observa perfect chiar de la 10:48.

eclipse-glasses"De la 11:00-11:10 începe să se vadă bine, dar numai cu ochelari speciali de eclipsă. Este un filtru care reţine nu doar lumina 99,99%, dar şi 100% radiaţia infraroşie şi ultravioletă. Noi dacă privim în Soarele obişnuit fără ochelari un minut, putem să orbim, pentru că ne afectează vederea şi este irecuperabil, fără să simţim durere, pentru că la nivelul globului ocular nu avem receptori de durere", a explicat Valentin Grigore.

Acesta avertizează oamenii să nu încerce să privească eclipsa cu ajutorul unui binoclu sau telescop fără protecţie, pentru că este foarte periculos. Cât despre cunoscuta metodă de a te uita printr-un geam afumat, Valentin Grigore spune că se poate face asta, dar nu este o variantă pe care să o recomande.

"Doamne fereşte, să nu aibă cineva ideea să se uite cu vreun binoclu, telescop sau lunetă fără protecţie. Se priveşte cu ochelari de eclipsă. Se poate şi cu un geam afumat, dar nu recomand, pentru că e periculos. În schimb, există anumite filtre de sudură foarte bune la aceste radiaţii, care sunt în siguranţă. Dar să nu se privească mai mult de cinci-şase minute, adică să nu priveşti până nu mai poţi", a adăugat el.

De asemenea, preşedintele SARM a adăugat că în mai multe oraşe din ţară, precum Bucureşti, Târgovişte, Cluj, Braşov, Sibiu sau Iaşi, astrocluburile vor pune la dispoziţia oamenilor telescoape care sunt protejate cu filtre speciale.

De unde se vede cel mai bine în România? 

Cei mai norocoşi vor fi locuitorii din nordul ţării, pentru că acolo o să se vadă cel mai bine eclipsa de soare, diferenţa de acoperire dintre nord şi sud fiind de 10%.

"Cei care sunt în nordul ţării vor avea acoperire mai mare. Este o acoperire importantă. Mai avem o eclipsă în 2020, dar acoperirea va fi la 2-3%, deci nu se va vedea aproape nimic. Următoarea va fi în 2027, când va fi puţin mai mică ca asta.

Acoperirea va fi în România de 50-60%. Adică diferenţa de 10% între sud şi nord", a spus Valentin Grigore, care a precizat că dacă cerul va fi senin se va observa diminuarea luminii.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.