LIFESTYLE 25 noiembrie 2015

Cât de des trebuie să te speli, de fapt, pe cap

de Covasna Media | 473 vizualizări

Toate femeile s-au întrebat, măcar o dată în viaţă, cât de des este indicat să îşi spele părul. Specialiştii au făcut o listă cu aspectele pe care acestea trebuie să le ia în considerare atunci când aleg perioada la care să se spele la cap.

Părul se îngraşă din acelaşi motiv pentru care şi tenul devine mai gras pe parcursul unei zile. Glandele sebacee produc o substanţă uleioasă, sebumul, care umezeşte părul şi îl apără de uscare. Aceste glande sunt situate lângă rădăcina firului de păr. Din această cauză apare tendinţa de îngrăşare a scalpului.

În ciuda faptului că nivelul de sebum diferă de la persoană la persoană şi în unele cazuri pă­rul poate deveni lucios după numai o zi de la spălare, nicio persoană nu ar trebui să facă baie la cap zilnic. Spălarea prea deasă face, de fapt, mai mult rău decât bine, conform dermatologului Lynne Goldberg de la centrul medical din Boston.

„Este paradoxal, dar persoanele care îşi spală părul foarte des pentru a scăpa de sebum nu fac altceva decât să îşi usuce scalpul, iar glandele să producă şi mai mult sebum”, susţine Lynne Goldberg.

Specialiştii recomandă să se ţină cont de anumite aspecte atunci când se decide periodicitatea spălării pe cap.

Un prin element este tipul de piele. Dacă pielea şi părul tău nu sunt nici grase, nici uscate, atunci trebuie să te speli la cap doar o dată sau de două ori pe săptămână, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Columbia. Dacă scalpul este gras, va trebui să te speli la trei zile, iar în cazuri extreme la două zile.

Cel de-al doilea aspect luat în calcul este textura părului. Persoanele cu păr aspru sau ondulat sunt mai norocoase pentru că sebumul se împrăştie mai greu, însemnând că, în cazul lor, spălarea o dată pe săptămână este suficientă. Dacă ai părul fin şi drept, trebuie să îl şamponezi de două, cel mult trei ori pe săptămână.

O altă problemă este legată de folosirea produselor de styling. Dacă părul tău este deteriorat din cauza coafărilor repetate, atunci trebuie să te speli mai rar. Produsele precum spuma, fixa­tivul sau ceara încarcă foarte mult firul de păr şi îi dau un aspect inestetic dacă sunt folosite în exces. Dacă nu poţi renunţa la folosirea acestor produse, trebuie să încerci să speli părul o dată la două zile, nu mai des, mai notează gandul.info.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.