Cât alcool are mustul. Când poate fi băut de şoferi şi copii
Cât alcool are mustul? Conţinutul de alcool din nectarul proaspăt şi dulce, obţinut prin stoarcerea şi presarea strugurilor, variază în funcţie de zilele trecute de la momentul în care a fost făcut. De aceea, trebuie să se ţină cont de câte zile au trecut de când a fost stors nu numai atunci când este consumat de şoferi, ci şi în cazul în care este oferit copiilor.
4% alcool după trei sau patru zile
De cel mai dulce must avem parte în prima zi după ce a fost stors din struguri. La acest moment, mustul nu conţine deloc sau cel mult 1% alcool. După trei sau cel mult patru zile, mustul care fermentează începe să pişte limba, prinde un gust acrişor, iar gradul de alcoolemie se duce spre 4%. Deja avem de-a face cu tulburelul, aşa că acesta nu mai este recomandat copiilor şi nici şoferilor. Bineînţeles, cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool creşte, precizează adevarul.ro.
Must tăiat pentru lunile de iarnă
Pentru cei care preferă un pahar de must şi în lunile de iarnă, iată o reţetă de must tăiat sau oprit din fermentanţie.
Ingrediente: 1 litru must dulce, abia stors, din struguri care nu au fost lăsaţi să fermenteze; 3 aspirine netamponate.
Mod de preparare: Mustul proaspăt stors se strecoară printr-un tifon, apoi se pune la fiert, la foc potrivit. Fierberea se face într-un vas încăpător, pentru că se va forma destul de multă spumă. Cu o sită fină se îndepărtează spuma care se formează, până când mustul rămâne limpede. Aspirinele dizolvate într-o cantitate mică de must se adaugă în mustul aflat pe foc şi se mai lasă la fiert încă 5 minute. După ce se opreşte focul, vasul cu must se lasă la răcit. După ce mustul s-a răcit, se toarnă în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid foarte bine. Sticlele se păstrează la loc răcoros, într-o cămară sau în beci.
O sticlă cu must începută trebuie consumată în cel mult 7 zile.