LIFESTYLE 6 martie 2023

Castelul Miko din Olteni, platou de filmare pentru un film italian

de Covasna Media | 837 vizualizări

Producătorii unui film italian au solicitat acceptul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna pentru filmarea unor secvenţe în incinta castelului Miko din localitatea Olteni, iar autorităţile judeţene au condiţionat acest lucru, printre altele, de realizarea unui material video de promovare turistică a acestei clădiri, ce urmează să fie transformată într-un muzeu ecvestru.

Printr-o adresă transmisă conducerii CJ Covasna, producătorii şi-au exprimat dorinţa de a filma, în perioada 16 martie - 25 aprilie 2023, câteva scene din filmul „Didi”, regizat de Edoardo Winspeare, peliculă ce are în prim-plan povestea unei doamne în vârstă de 70 de ani, născută într-o familie aristocratică din Transilvania, care e nevoită să revină pe meleagurile natale şi care se împrieteneşte, în cele din urmă, cu femeia ce o îngrijeşte.

Conducerea CJ Covasna a întocmit un proiect de hotărâre, pe care îl va supune joi aprobării plenului, în care arată, printre altele, că această solicitare reprezintă o oportunitate pentru promovarea şi dezvoltarea judeţului.

Pe lângă materialul video de 10-20 de minute pentru promovarea castelului, CJ solicită producătorilor să realizeze şi un plan de design interior pentru viitorul muzeu ce va funcţiona în incinta acestuia.

„Această ocazie ne avantajează nu numai din punct de vedere al mediatizării judeţului Covasna, a obiectivului turistic cultural, dar şi prin impactul semnificativ în mediul cultural şi economic, prin implicarea comunităţii locale, a specialiştilor cineaşti şi nu numai, generarea de noi locuri de muncă (furnizori de servicii, personal administrativ, actori, figuranţi, etc.), creând cu această ocazie un material video, prelucrat astfel încât să fie disponibil ca material de promovare a obiectivului turistic Castelul Miko, precum şi un plan interior design pentru viitorul muzeu ce va funcţiona în cadrul Castelului Miko”, se arată în proiectul postat pe pagina de internet a CJ.

Castelul Miko din localitatea Olteni, comuna Bodoc, datează din secolul al XIX-lea şi a fost construit de contele Miko Miklos în stilul Empire.

„Este un monument istoric cu o importanţă deosebită în moştenirea culturală a judeţului Covasna, lucru recunoscut şi în literatura de specialitate. Datorită picturilor realizate pe pereţii interiori ai camerelor, castelul are un caracter unic pe întreg teritoriul Transilvaniei, picturile respective reprezentând peisaje din oraşele vest-europene din perioada napoleoniană. În prezent, Castelul Miko se află într-o stare avansată de degradare, care impune intervenţii de conservare, urmate de restaurare şi punere în valoare, atât ca monument istoric, cât şi din punct de vedere turistic. După renovare, castelul va deveni Muzeul Ecvestru Secuiesc şi va fi considerat o anexă nouă a Muzeului Naţional Secuiesc, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Covasna. Pentru realizarea acestui proiect, autorităţile covăsnene au câştigat finanţare din fondurile europene aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, se mai arată în documentul citat. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.